19.07.2024, 13:51

Глобальний IT-збій: що відбувається в Україні та світі

майкрософт

Вранці 19 липня в Україні та світі відбувся масштабний IT-збій. Спостерігаються проблеми з роботою операційної системи Microsoft Windows. У різних містах світу люди застрягли в аеропортах. В Україні виникли збої у роботі мобільних операторів та додатків банків.

Докладніше про збій розкаже Час Пік з посиланням на ЗМІ та інформацію прес-служб.

IT-збій в Україні

Вранці абоненти мобільного оператора Vodafone почали скаржитися на неможливість здійснити дзвінок. Пізніше компанія повідомила, що справді спостерігалися складнощі у наданні послуг. Як пояснили в Vodafone, "причиною став збій у роботі глобальних інформаційних систем, що вплинув на інфраструктуру багатьох компаній світу".

Виникли проблеми у користувачів додатків Monobank та Sense Bank. Пізніше Sense Bank заявив про відновлення роботи.

"Нова пошта" вранці ]]>попередила]]> клієнтів про технічний збій. Поштовий оператор повідомив про проблеми із деякими програмними оновленнями. Станом на сьогодні, як запевняють у компанії, роботу всіх клієнтських систем та сервісів відновлено.

Крім того, з проблемою запуску зіткнулися багато організацій та звичайних користувачів. Йдеться про комп'ютери, які функціонують на операційній системі Microsoft Windows і використовують програмне забезпечення CrowdStrike Falcon.

Що радять українцям

У Держспецзв'язку оприлюднили інструкцію, якою можуть скористатися українці у разі незручностей через ІТ-збій. В інструкції є контакти для отримання консультацій та допомоги.

Що відбувається у світі

В інших країнах також виникли проблеми із сервісами, які використовують ПО CrowdStrike Falcon. Збій торкнувся навіть авіасполучення. Зокрема, в США 4 авіакомпанії призупинили польоти через проблеми зі зв'язком. В Іспанії аеропорти зіткнулися з "інцидентом у комп'ютерній системі", що може призвести до затримок рейсів, як заявили в компанії-операторі Aena. У Німеччині аеропорт Берліна повідомив про можливі затримки під час реєстрації через технічний збій.

Читайте також: Ці точно "відбудують": хто "відновлюватиме" Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Рубіжне

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк