21.06.2025, 19:51

Популярний напій може назавжди втратити свій смак через кліматичні зміни

джин

Кліматичні зміни не лише змінюють природу, а й позбавляють звичні для людей продукти та напої знайомого смаку. Глобальне потепління вже зараз змінює хімічний склад ягід ялівцю - основного інгредієнта джину.

У дослідженні фахівців з Університету Херіот-Уотта йдеться про те, що незабаром джин може змінити смак, передає Час Пік з посиланням на ЗМІ.

Як зазначають вчені, погодні умови - зокрема, рівень опадів та кількість сонячного світла - формують так званий "терруар" ялівцю. Це поняття вже давно відоме у виноробстві, проте тепер воно має значення і для джину.

Дослідники проаналізували ягоди ялівцю з різних регіонів Європи, включаючи Албанію, Італію, Сербію, Боснію, Македонію, Чорногорію та Косово. Вони зібрали зразки врожаїв різних років та переганяли їх у лабораторних умовах, використовуючи метод газової хроматографії. Це дозволило точно визначити, які смакові сполуки змінюються залежно від клімату.

З'ясувалося, що ягоди з дощових років мають інший смаковий профіль, адже сушаться довше. У результаті навіть традиційний джин із тоніком, смак якого звичний мільйонам людей по всьому світу, може змінитися.

Читайте також: Отрутинні павуки атакують південь України: яких видів остерігатися та як діяти у разі укусу

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк