Відомий нутриціолог назвала найгірший сніданок: що насправді не варто їсти зранку

Відома дієтологиня Нікола Ладлам-Рейн розповіла, який типовий сніданок варто виключити з раціону та чим його краще замінити. Білий тост із солодкою пастою — ласощі, які швидко шкодять енергії, настрою та обміну речовин. Що їсти зранку, щоб не зголодніти вже за годину.
Дієтолог Нікола Ладлам-Рейн розвінчала популярний міф про швидкий сніданок, розповідає Час пік.
Популярна британська дієтологиня та нутриціолог Нікола Ладлам-Рейн поділилася порадами щодо вибору здорового сніданку — і водночас назвала типову помилку, яку часто допускають навіть ті, хто вважає себе прихильником «правильного харчування».
Співпрацюючи з брендом натуральних фруктових джемів St. Dalfour, вона звернула увагу на те, що чимало людей починають день із їжі, яка майже не містить корисних речовин, хоча й виглядає «апетитно».
«Найпоширеніша помилка, яку я бачу у своїй практиці, — це сніданок з великою кількістю вуглеводів, але без клітковини, білка чи різноманітних рослинних продуктів», — пояснює Нікола.
Найгірший варіант - білий тост із шоколадною пастою
«Це, по суті, суміш цукру й олії. Такий сніданок дає миттєвий сплеск енергії, але дуже швидко рівень цукру в крові падає, залишаючи відчуття втоми та голоду», — застерігає вона.
Така їжа часто присутня на сніданкових столах українських родин, особливо у дітей. Але вона не дає тривалого насичення, і з часом може негативно вплинути на рівень енергії та концентрацію протягом дня.
Нікола радить обирати цільнозерновий хліб на заквасці який має вищий вміст клітковини та білка — тобто енергія з нього засвоюється повільніше.
До тосту варто додати натуральну арахісову або мигдалеву пасту, яка є джерелом корисних жирів і білка. Замість традиційного варення — джем з низьким вмістом цукру та високим вмістом справжніх фруктів.
«Додайте трохи фруктів — банан або жменю ягід — це буде додатковий плюс. А ще я завжди раджу мати під рукою суміш насіння — гарбузового, соняшникового, чіа чи льону — і додавати її в тости, йогурти чи каші», — каже дієтолог.
«Ідеального сніданку для всіх не існує, але найгірші варіанти — це ті, що містять багато доданого цукру, мало клітковини й мінімум рослинної їжі», — пояснює експертка.
Не забороняти їжу, а адаптувати її
Нікола Ладлам-Рейн не закликає повністю відмовлятися від улюблених сніданків, а радить адаптувати їх під здоровіші альтернативи. Наприклад, замінити смажені свинячі ковбаски в “англійському сніданку” на запечені курячі чи індичі, уникати зайвого додавання цукру або сиропів.
Такі прості зміни можуть зменшити різкі стрибки цукру в крові, що, своєю чергою, допоможе уникнути втоми, дратівливості й передчасного голоду вже за кілька годин після сніданку.
Читайте також: Вчені зробили дивовижне відкриття про вплив цукру на наш організм
Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк. |
![]() |