29.07.2025, 22:05

Відомий нутриціолог назвала найгірший сніданок: що насправді не варто їсти зранку

Оксана Мовчан | Всі новини автора
Сніданок

Відома дієтологиня Нікола Ладлам-Рейн розповіла, який типовий сніданок варто виключити з раціону та чим його краще замінити. Білий тост із солодкою пастою — ласощі, які швидко шкодять енергії, настрою та обміну речовин. Що їсти зранку, щоб не зголодніти вже за годину.

Дієтолог Нікола Ладлам-Рейн ]]>розвінчала]]> популярний міф про швидкий сніданок, розповідає  Час пік.

Популярна британська дієтологиня та нутриціолог Нікола Ладлам-Рейн поділилася порадами щодо вибору здорового сніданку — і водночас назвала типову помилку, яку часто допускають навіть ті, хто вважає себе прихильником «правильного харчування».

Співпрацюючи з брендом натуральних фруктових джемів St. Dalfour, вона звернула увагу на те, що чимало людей починають день із їжі, яка майже не містить корисних речовин, хоча й виглядає «апетитно».

«Найпоширеніша помилка, яку я бачу у своїй практиці, — це сніданок з великою кількістю вуглеводів, але без клітковини, білка чи різноманітних рослинних продуктів», — пояснює Нікола.

Найгірший варіант - білий тост із шоколадною пастою

«Це, по суті, суміш цукру й олії. Такий сніданок дає миттєвий сплеск енергії, але дуже швидко рівень цукру в крові падає, залишаючи відчуття втоми та голоду», — застерігає вона.

Така їжа часто присутня на сніданкових столах українських родин, особливо у дітей. Але вона не дає тривалого насичення, і з часом може негативно вплинути на рівень енергії та концентрацію протягом дня.

Нікола радить обирати цільнозерновий хліб на заквасці який має  вищий вміст клітковини та білка  — тобто енергія з нього засвоюється повільніше.

До тосту варто додати  натуральну арахісову або мигдалеву пасту, яка є джерелом корисних жирів і білка. Замість традиційного варення —  джем з низьким вмістом цукру та високим вмістом справжніх фруктів.

«Додайте трохи фруктів — банан або жменю ягід — це буде додатковий плюс. А ще я завжди раджу мати під рукою суміш насіння — гарбузового, соняшникового, чіа чи льону — і додавати її в тости, йогурти чи каші», — каже дієтолог.

«Ідеального сніданку для всіх не існує, але найгірші варіанти — це ті, що містять багато доданого цукру, мало клітковини й мінімум рослинної їжі», — пояснює експертка.

Не забороняти їжу, а адаптувати її

Нікола Ладлам-Рейн не закликає повністю відмовлятися від улюблених сніданків, а радить  адаптувати їх під  здоровіші альтернативи. Наприклад, замінити смажені свинячі ковбаски в “англійському сніданку” на запечені курячі чи індичі, уникати зайвого додавання цукру або сиропів.

Такі прості зміни можуть зменшити різкі стрибки цукру в крові, що, своєю чергою, допоможе уникнути втоми, дратівливості й передчасного голоду вже за кілька годин після сніданку.

Читайте також: Вчені зробили дивовижне відкриття про вплив цукру на наш організм

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк