26.01.2021, 16:12

Верховна Рада підтримала законопроекти про посилення відповідальності за порушення вимог пожежної безпеки

Марина Началова | Все новости автора
верховна рада

Сьогодні Верховна Рада прийняла у першому читанні два законопроекти, направлені на посилення відповідальності за порушення техногенної та пожежної безпеки.

Документами пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу, передає Час Пік з посиланням на прес-службу парламенту.

Так, прийнято за основу проект Закону "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за перешкоджання у проведенні перевірок з питань техногенної та пожежної безпеки", яким передбачається доповнити КУпАП статтею "Створення перешкод для діяльності уповноважених посадових осіб центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд (контроль) у сфері техногенної та пожежної безпеки, у тому числі пов’язаної з проведенням перевірок".

Проектом передбачається надати можливість суддям районних, районних у містах, міських чи міськрайонних судів розглядати справи про адміністративні правопорушення та надати право поліцейським та посадовим особам органу державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки складати протоколи про адміністративне правопорушення. У зв’язку з тим, що правопорушники можуть не надавати можливість оформити протокол, пропонується надати можливість поліцейським проводити адміністративне затримання до встановлення особи правопорушника.

Другим проектом Закону "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення рівня відповідальності за порушення вимог техногенної та пожежної безпеки" пропонується внести зміни до статі 270 Кримінального кодексу України, якою запроваджується кримінальна відповідальність за порушення вимог техногенної та пожежної безпеки, якщо це спричинило виникнення пожежі або аварії, якою заподіяно шкоду здоров’ю людей або майнову шкоду у великому розмірі.

Законопроектом також пропонується внести зміни до низки статей КУпАП в частині збільшення розміру штрафів за:

- порушення встановлених законодавством вимог техногенної та пожежної безпеки;

- здійснення суб’єктом господарювання господарської діяльності без декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки та невиконання приписів, розпоряджень та постанов посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки;

- завідомо неправдивий виклик спеціальних служб.

Проектом передбачається виключити статтю 188-16 КУпАП для усунення подвійної відповідальність за правопорушення.

Як вже повідомлялося, Верховна Рада прийняла закон про всеукраїнський референдум.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик