21.09.2024, 19:36

Виплати для переселенців переглянули: що дає ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного нова постанова уряду

выплаты для переселенцев

При наданні виплат на проживання переселенцям вперше або за їхнього продовження враховується “майновий” критерій. Якщо сукупний дохід сім'ї перевищує 9444 гривень - у виплатах відмовляють. Зокрема, допомогу від держави не могли отримувати сім'ї, у складі яких є військовослужбовці, або сім'ї, хтось із членів яких проживає за кордоном. Щоб усунути випадки, коли сім'я потребує допомоги, але не може її оформити, уряд вніс низку змін до правил отримання виплат на проживання для переселенців, розширивши коло сімей, які тепер зможуть розраховувати на фінансову підтримку.

Про які зміни йдеться і хто тепер зможе отримувати виплати на проживання з числа ВПО - розповість Час Пік.

Внесення ясності до поняття “склад сім'ї”

З 1 вересня виплати для ВПО розраховуються за новими правилами, внесеними ]]>постановою Кабінету міністрів №989 від 30.08.2024]]>. Змінами було визначено коло осіб, які входять до складу сім'ї під час оформлення виплат та дохід яких впливає на сукупний дохід. Юристи зазначають, що нововведення позитивно вплинуть на правозастосування, оскільки тепер більша кількість переселенців зможе розраховувати на допомогу від держави.

Відповідно до постанови, до складу сім'ї при розрахунку середньомісячного сукупного доходу більше не включаються:

  • особи, які не проживають разом із одержувачем та не пов'язані з ним загальним побутом, що підтверджено документально;
  • особи, які сплачують аліменти;
  • особи, які перебувають у полоні або вважаються зниклими безвісти;
  • особи, які виїхали за кордон або депортовані з України;
  • особи, які мешкають на окупованих територіях.

Цей перелік було значно розширено. До нього не входили особи, які проживають на ТОТ або сплачують аліменти.

Якщо в сім'ї ВПО є військовослужбовці

Згідно з постановою, з 1 вересня до складу сім'ї при розрахунку сукупного доходу за місяць не включаються особи, мобілізовані на військову службу, а також особи, які беруть безпосередню участь у здійсненні заходів щодо забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії РФ у складі ЗСУ , інших військових формувань, утворених відповідно до закону.

Раніше, якщо у складі сім'ї був військовослужбовець, його дохід також враховувався, тож у виплатах відмовляли. Адже сукупний дохід за місяць точно перевищував 9444 грн. Тепер сім'ї військовослужбовців, які є ВПО, отримають можливість оформляти або продовжувати виплати, оскільки дохід військових враховуватися в сукупний дохід сім'ї не буде.

"Дуже важлива позитивна зміна, яка знімає проблемне питання підтвердження доходу військовослужбовця", - ]]>зазначають]]> на порталі "Юридичний порадник для ВПО".

Що буде з виплатами?

Виходячи з тексту постанови, при змінах у складі сім'ї необхідно повідомити про це органи соціального захисту або уповноважену особу виконавчого органу. Зробити це можна як особисто, так і засобами поштового/електронного зв'язку.

“Якщо зі складу сім'ї, якій було призначено допомогу, виключаються або до неї включаються уповноважена особа/одержувач, допомога на наступні періоди таким особам нараховується з урахуванням уже виплачених їй коштів. При цьому право на отримання допомоги за кожною особою зберігається у тому періоді, на який її було призначено”, - йдеться у ]]>документі]]>.

Як це працюватиме на практиці - поки що невідомо. Але теоретично, у ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного та інших окупованих населених пунктів, які втратили виплати через те, що в сукупний дохід враховувалася зарплата військовослужбовців, тих, хто виїхав за кордон або платить аліменти, тепер є шанс отримати допомогу з врахуванням змін у визначенні складу сім'ї.

Читайте також: Від грошей доведеться відмовитися: ВПО з Лисичанська, Сєверодонецька, Рубіжного можуть отримати новий вид допомоги, але з умовою

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик