12.07.2020, 07:42

В Україні з 1 серпня на 54,6% збільшиться тариф "Укренерго" на передачу електроенергії

Тариф "Укрэнерго" на передачу электроэнергии возрастет

В Україні з 1 серпня зросте тариф на послуги з передачі електричної енергії та послуги диспетчерського (оперативно-технологічного) управління НЕК "Укренерго".

11 липня відбулося засідання Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), на якому були прийняті постанови про перегляд тарифів на послуги з передачі електроенергії НЕК "Укренерго", а також супутніх послуг - диспетчерського управління і розподілу, повідомляє Час Пік.

У своєму рішенні енергетичний регулятор посилається на пропозицію НЕК "Укренерго", викладену в листі від 17.06.2020 № 01/21629, про необхідність перегляду тарифів на зазначені послуги в зв'язку з дефіцитом коштів, які виникли за окремими складовими витрат структури тарифів. Зокрема, за статтями "витрати на виконання спеціальних обов'язків для забезпечення суспільних інтересів, в тому числі щодо забезпечення збільшення частки виробництва електроенергії з альтернативних джерел", "витрати на придбання допоміжних послуг".

"З 01 серпня 2020 року тариф на послуги з передачі електричної енергії складе 240,23 грн / МВт-год; тариф на послуги диспетчерського (оперативно-технологічного) управління складе 24,75 грн / МВт-год (без урахування податку на додану вартість)", - йдеться в повідомленні.

НКРЕКП з 1 серпня збільшить тариф НЕК "Укренерго" на передачу електроенергії на 54,6%. Якщо раніше було 155,4 грн за МВт-година, то стане 240,23 грн за МВт-год.

При цьому проект рішення, який розглядався на засіданні, передбачав зростання тарифу в 2,1 рази - до 327,97 грн за МВт-год. Першим пропозицією НЕК "Укренерго" було довести тариф до 604,51 грн за МВт-год.

У НКРЕКП відзначили, що змушені прийняти таке рішення відповідно до вимог законодавства України для забезпечення цілісної, збалансованої роботи НЕК "Укренерго", ДП "Гарантований покупець", ДП "НАЕК" Енергоатом", ЗАТ "Укргідроенерго" і якнайшвидшого врегулювання проблемних питань в електроенергетичній сфері.

Варто відзначити, що раніше в.о. міністра енергетики Ольга Буславец заявила, що тарифи на електроенергію для населення підвищувати не будуть.

"Я хочу заспокоїти наше населення, яке має затверджений тариф на електроенергію. Він незмінний вже з 2017 року. І, як вже неодноразово підкреслював прем'єр-міністр, ніхто не готує рішення про підвищення цього тарифу", - сказала Буславец в інтерв'ю "Радіо Свобода". 

Народний депутат VIII скликання Вікторія Войціцька в своїй колонці для "Економічної правди" написала 10 липня, що тариф на передачу електроенергії є складовою частиною кінцевого тарифу для споживача.

"Тариф "Укренерго" (тариф на передачу) є складовою частиною кінцевого тарифу для споживача, отже, це безпосередньо викликає зростання кінцевих тарифів.

Також меморандум передбачає, що 40% з існуючих боргів перед "зеленими" повинні бути погашені до кінця 2020 року.

Щоб виконати меморандум і "зелені" платежі повністю відновилися, треба додатково зібрати зі споживачів понад 20 млрд грн", - написала Войціцька.

Читайте також:

В Україні планують істотно підвищити мінімальну зарплату

В Україні з 1 липня споживачі можуть самостійно вибирати постачальника газу

В Україні з 1 липня нові тарифи на доставку газу: в яких регіонах доведеться платити більше