20.07.2020, 20:40

Подорожчання електроенергії з серпня: для кого збільшаться тарифи в Україні

Марина Началова | Всі новини автора
тариф электроэнергия

З 1 серпня Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) збільшила тариф на передачу електроенергії для оператора Об'єднаної енергосистеми України НЕК "Укренерго".

Тариф збільшиться на 54,6% і становитиме 240,23 грн / МВт-год (без ПДВ) замість з 155,4 грн / МВт-год, передає Час Пік.

Тариф на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління складе 24,75 грн / МВт-год (без ПДВ).

Спочатку тариф на передачу електроенергії збиралися збільшити в 2,1 рази - до 327,97 грн / МВт-год, а початковим пропозицією було довести його до 604,51 грн / МВт-год. Зробити тариф нижче дозволили плани НЕК взяти кредит у міжнародних фінансових організацій.

Вартість передачі електроенергії закладена в тариф для непобутових споживачів: освітніх і медичних установ, військових частин, промислових підприємств, ресторанів, перукарень, водоканалів, теплокомуненерго, електротранспорту. Для цих категорій споживачів електроенергія подорожчає з серпня - за словами експертів, слід чекати підвищення тарифу на 10-15%.

Підвищення тарифу на передачу електроенергії було обумовлено при підписанні Кабміном меморандуму з виробниками "зеленої енергетики", які погодилися знизити тарифи. В уряді розраховують, що це дозволить державі за 10 років заощадити до 2 млрд євро на виплати за "зеленим тарифом".

На думку експертів, населенню також слід готуватися до подорожчання світла в 2-2,5 рази, інакше виникне ризик колапсу енергосистеми.

Читайте ще: Десятки років стажу і мізерна пенсія: українцям пояснили, як розраховуються виплати

]]>]]>Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении ]]>Час Пик]]>