02.08.2020, 20:10

Боржникам за комуналку в Україні готують нововведення: як планують стягувати кошти

Марина Началова | Всі новини автора
долги по коммуналке

Найближчим часом в Україні може змінітися політика стягування боргів за комунальні послуги. Якщо Верховна Рада прийме відповідний закон, нововведення почнуть діяти вже цієї осені.

У парламенті зареєстрований законопроект №3613 "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг", передає Час Пік.

Документом передбачається, що з 1 жовтня 2020 року всі борги за ЖКП, розмір яких перевищує визначений Кабміном, підлягають обов'язковій реструктуризації. Тобто споживач буде сплачувати суму боргу "у розстрочку", термін якої може бути до 60 місяців. Споживачі також зможуть достроково погашувати борги.

При цьому загальна сума поточних платежів за ЖКП та платежів з погашення реструктуризованого боргу не повинна перевищувати 25% доходів, що визначаються при нарахуванні субсидій для працюючих  громадян, і 20% - для пенсіонерів та інших осіб, які отримують будь-які види соціальної допомоги.

Споживачам, які оформлять договір реструктуризації, будуть і надалі нараховувати субсидію.

Якщо споживач не платить за комуналку і не уклав договір реструктуризації, кошти з нього будуть стягуватися через суд.

У рахунок боргу за ЖКП можуть стягувати частину зарплати та/або майно боржника.

При наявності боргу за комуналку, сукупний розмір якого перевищує суму відповідних платежів за один рік, зі споживача може бути стягнутий штраф у розмірі 20% від суми боргу; більше ніж 2 роки - 30% суми боргу, більше 3 років - 50% суми боргу.

Наразі законопроект ще не проголосований, він знаходиться у парламенті на стадії ознайомлення.

]]>]]>Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении ]]>Час Пик]]>