16.10.2020, 09:57

В Україні банки будуть більш ретельно перевіряти операції клієнтів

В Украине банки будут тщательно проверять операции клиентов

Банки перейшли до ризик-орієнтованого підходу та кейсового звітування про підозрілі операції клієнтів після уведення в дію нового закону про фінансовий моніторинг.

В Україні фінустанови прискіпливіше перевірятимуть операції клієнтів з високим ризиком та менше уваги приділятимуть звичайним операціям, повідомляє Час Пік з посиланням на прес-службу Національного банку України.

"Якщо в банку виникла підозра, що операція пов’язана з відмиванням коштів, фінансуванням тероризму чи розповсюдженням зброї масового знищення, він має негайно повідомити Держфінмоніторинг про свої підозри. Та додати до звіту свої обгрунтовні висновки та документи", - повідомили у Нацбанку.

За оцінками експертів MONEYVAL, операції з переведення в готівку в Україні та коштами, отриманими внаслідок корупції, є найбільш ризиковими.

Виявлення підозрілих операцій банком відбуватиметься наступним чином. Кілька обов'язкових складових формули: 

- розроблення показників для визначення підозрілих операцій чи діяльності;

- автоматизація процесу виявлення підозрілих операцій;

- здійснення банком постійного аналізу підозрілих операцій;

- у разі підтвердження підозри складання висновку та інформування Держфінмоніторингу.

"Банкам були представлені міжнародні стандарти та вимоги з цього питання, приклади інших країн та виявлені українськими банками "кейси" підозрілої діяльності клієнтів", – заявили в НБУ.

Довідка: 28 квітня 2020 р. набрав чинності новий Закон про фінансовий моніторинг. Головна перевага нового закону - дистанційна ідентифікація та верифікація клієнта. Національний банк затвердив та оприлюднив нове Положення про здійснення банками фінансового моніторингу. Нацбанк надав усім банкам достатньо часу для налаштування свої процесів та процедур з фінмоніторингу. Банки зможуть це зробити до кінця 2020 року.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк