17.11.2020, 07:59

В Україні з 1 грудня перерахують пенсії та соцдопомогу: кому і на скільки збільшать виплати

В Украине с 1 декабря пересчитают пенсии и пособия

В Україні з 1 грудня 2020 року зросте прожитковий мінімум. У зв'язку з підвищенням прожиткового мінімуму зростуть прив'язані до нього виплати, в тому числі пенсії та державна допомога.

З 1 грудня в Україні відбудеться перерахунок розміру пенсій та держособій, оскільки виплати прив'язані до прожиткового мінімуму. У Пенсійному фонді зазначили, що перерахунок проводиться автоматично і не вимагає особистого звернення, повідомляє Час Пік.

Розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць з 1 грудня 2020 р. зросте на 71 грн - з 2118 грн до 2189 грн. 

Для основних соціальних та демографічних груп населення новий прожитковий мінімум складе: 

- на дітей до 6 років - 1921 грн;

- на дітей від 6 до 18 років - 2395 грн;

- працездатних осіб - 2270 грн;

- осіб, які втратили працездатність - 1769 грн (зросте на 57 грн).

Перерахунок пенсій та виплат

У зв'язку з підвищенням прожиткового мінімуму уряд проведе перерахунок пенсій для людей, у яких пенсійні виплати менше 2 тисяч гривень і хто не має 30-35 років стажу. 

За словами радника міністра соціальної політики Миколи Шамбіра, підвищення виплат чекає тих, у кого розмір пенсії залежить від рівня прожиткового мінімуму. Також він зазначив, що якщо в українця пенсійного віку є надбавка до основної виплати, її розмір також буде переглянуто.

"У грудні підвищення прожиткового мінімуму з 1712 до 1769 грн і, відповідно, та категорія, яка підвищення отримала у вересні-місяці, вона не підпадає під це підвищення в грудні, тому що це ті, хто має менше стаж...

І якщо, наприклад, учасник бойових дій має надбавку до пенсії в розмірі 25% прожиткового мінімуму, то таке ж відповідне підвищення він отримає з грудня-місяця, тобто, на 25% зросте", - сказав Шамбір.

У Пенсійному фонді України зазначили, що будуть збільшені наступні виплати:

1) мінімальні розміри пенсії за віком (за наявності страхового стажу 20 років у жінок, 25 років у чоловіків – для пенсій призначених до 01.10.2011 та 30 років у жінок, 35 років у чоловіків – для пенсій, призначених після 01.10.2011);

2) мінімальні розміри пенсій з інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника;

3) мінімальні розміри пенсійних виплат шахтарям, інвалідам війни, учасникам бойових дій, людям з інвалідністю, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

4) розміри надбавок та підвищень, які залежать від розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність:

- пенсії за особливі заслуги згідно із законом України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною";

- підвищення, передбачені законами України "Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту" та "Про жертви нацистських переслідувань";

- щомісячна державна адресна допомога людям з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків ЧАЕС та на догляд інвалідам війни та учасникам бойових дій.

У ПФУ додали, що виходячи з розміру прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі 2189 грн, буде проведено перерахунок надбавок особам, які мають статуси: "Почесний донор СРСР" та "Почесний донор України". Розмір надбавки зросте з 202,70 грн (2027 х 10%) до 218,90 грн (2189 х 10%).

Розмір максимальної пенсії зросте на 570 грн - до 17690 грн.

За словами Миколи Шамбіра, розмір максимальної пенсії становить 17 200 гривень, і отримують її кілька тисяч осіб. Для цього потрібно мати зарплату на рівні 15 мінімальних заробітних плат - приблизно 75 тис. гривень та стаж в 35 років.

Читайте також:

"Як вижити пенсіонерам?": розрахунки показали, на що вистачає мінімальної пенсії в Україні

Платять борги миттєво: в Україні автоматично блокують рахунки боржників

Локдаун вихідного дня: В Україні скасували адаптивний карантин та оновили список заборон

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк