03.12.2020, 17:38

ВР прийняла закон про зміни у сфері комунальних послуг: що це означає

Ольга Романец | Всі новини автора
коммуналка

2 грудня Верховна Рада прийняла законопроект, мета якого-внесення змін щодо законодавчого регулювання у сфері комунальних послуг.

За проголосували 240 депутатів, передає Час Пік.

Значна частина положень законопроекту передбачає передачу низки повноважень від центральних державних органів до органів місцевого самоврядування. Зокрема, збільшується перелік комунальних послуг, тарифи на які встановлюють ОМС - до них додаються тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення.

Зараз порядок прийняття рішення про початок і завершення опалювального сезону міститься в Постанові КМУ №630 від 21.07.2005 року. Депутати ж вирішили перенести цю норму в закон, уточнивши, що таке рішення приймається не просто відповідно до Правил технічної експлуатації, а саме з правилами технічної експлуатації теплових установок і мереж.

Також в законодавстві, серед іншого, буде передбачено наступне:

  • Плата за абонентське обслуговування буде включати вартість не тільки обслуговування, але і замінити вузлів комерційного обліку води і тепла;
  • Вноситься поняття індивідуальний договір з обслуговування внутрішньобудинкових систем;
  • Кабмін буде не тільки встановлювати, а й "визначати" граничний розмір плати за абонентське обслуговування; а також затверджувати порядок ведення електронного реєстру багатоквартирних будинків;
  • Мінрегіон встановить порядок утримання спільного майна багатоквартирних будинків та прибудинкової території та вестиме галузеву звітність.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк