12.01.2021, 12:48

Вітренко запропонував спосіб зменшити ціну на газ для населення на 44%

Марина Началова | Всі новини автора
витренко

Міністерство енергетики пропонує з 1 лютого обмежити ціну на газ для "вразливих" споживачів - на рівні "хаб мінус" з додаванням визначеною граничної націнки постачальників, причому ціна буде зафіксована на рік.

Про це заявив у Фейсбуці виконуючий обов'язки міністра енергетики Юрій Вітренко, передає Час Пік.

"За нашими розрахунками мова йде про рівень ціни 5 356 грн, тобто на 44% менше ніж середньозважена ціна у січні. Для розуміння, якщо нічого не робити, то потрібно очікувати, що ціна у лютому збільшиться ще приблизно на 15%", - зазначив він.

Вітренко заявив, що Укргазвидобування буде продавати постачальникам "вразливим" споживачам газ за ціною "хаб мінус". Ціна буде переглядатися раз в рік на підставі котирувань на біржі у листопаді.

"Для видобуваючої компанії навіть краще мати фіксовану ціну на рік, ніж кожен місяц переживати, що потрібно переглядати плани буріння через зміну ринкової коньюнктури", - підкреслив очільник Міненерго.

Він також додав, що постачальники зможуть конкурувати, пропонуючи меншу націнку до цієї ціни, а споживачі зможуть так само вільно обирати собі постачальника, при цьому, якщо вони не є "вразливими" споживачами, то вони зможуть обирати і контракти не з фіксованою на рік ціною, а будь-які інші контракти.

Наразі пропозиція Міністерства енергетики знаходиться на стадії обговорення, повідомив Вітренко.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав два способи, якими можливо суттєво знизити тарифи на газ для населення.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк