25.01.2021, 22:36

Податок на нерухомість в Україні: кому доведеться платити за "зайву" житлоплощу в 2021 році

Марина Началова | Всі новини автора
налог на недвижимость

В Україні власники "занадто великих" будинків і квартир повинні щорічно платити податок за кожен "зайвий" квадратний метр. В 2021 році сплачується податок за 2020 рік.

Хоча восени в парламенті велися розмови про зміну механізму оподаткування нерухомості - пропонувалося платити не за "зайві" квадрати, а за оціночною вартістю, - ініціатива поки не отримала просування, тому в 2021 році власники нерухомості будуть платити податок за старою системою.

Податок сплачують власники квартир площею понад 60 кв. м і будинків площею від 120 кв. м. Якщо у власності є і квартира, і будинок, то податок сплачується, якщо їх сумарна площа перевищує 180 кв. м.

Податком обкладаються тільки квадратні метри, що виходять за зазначені рамки. Тобто якщо площа будинку 130 кв. м, то податок сплачується за "зайві" 10 кв. м.

Місцева влада може піднімати поріг пільги за податком на нерухомість, наприклад, на квартири не 60, а 70 кв. м. Також на місцях можуть змінювати ставку податку, але вона не повинна перевищувати 1,5% від мінімальної зарплати на період, за який сплачується податок.

Великі квартири площею від 300 кв. м і будинки площею від 500 кв. м додатково оподатковуються в розмірі 25 000 гривень на рік.

Квитанції повинні прийти до 1 липня. На сплату податку дається 2 місяці. За прострочення платежу накладається штраф: затримка до 30 днів - 10% від суми боргу, більше 30 днів - 20%.

Звільняються від сплати податку на нерухомість багатодітні сім'ї, в яких виховується 5 і більше дітей; діти сироти; діти-інваліди, яких виховують одинокі матері; особи, які проживають в приміщеннях, визнаних непридатними для проживання; жителі зони відчуження і безумовного відселення; мешканці гуртожитків; дитячі будинки сімейного типу; учасники АТО / ООС; релігійні організації; громадські організації інвалідів.

Нагадаємо, в Україні зареєстрували законопроект про штрафи для власників кондиціонерів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: