27.01.2021, 18:15

Рахунок пішов на копійки: Українські постачальники газу "втиснули" свої тарифи в ліміт, встановлений Кабміном

Марина Началова | Всі новини автора
цена на газ

Ціни на газ, виставлені на лютий більшістю газопостачальних компаній України, вперлися в "стелю" у 6,99 гривень за кубометр, яку встановив Кабінет міністрів.

Ціни нижче граничного рівня встановили лише кілька компаній, передає Час Пік.

У "Нафтогазу" - одна з найвигідніших пропозицій

Державна газопостачальна компанія "Нафтогаз України" вчора оголосила, що встановила ціну газу для своїх клієнтів на лютий на рівні 6,86 гривень за кубометр з ПДВ. Станом на вчорашній день це була найнижча ціна серед усіх постачальників.

Але сьогодні ситуація дещо змінилася, і пропозиція "Нафтогазу" вже не найвигідніша. Компанія "Megawatt", яка ще вчора пропонувала газ на лютий по 6,88 гривень за кубометр, сьогодні знизила ціну до 6,79 гривень.

Актуальні ціни на газ, які пропонують різні постачальники, можна дізнатися на сайті консультаційного центру "]]>ГазПравда]]>".

Вибір в українців не такий вже й великий, оскільки навіть найвигідніша на поточний момент пропозиція відрізняється від максимальної ціни всього на 20 копійок.

"Копійчана конкуренція" потішила українців

До того, як Кабмін встановив граничну ціну на газ для населення, розкид тарифів був куди більш широким: ціни у різних постачальників могли відрізнятися на кілька гривень.

Українці, обговорюючи "болючу" тему тарифів у мережі, іронізують, що тепер рахунок пішов на копійки. На думку коментаторів, говорити про ринок газу в таких умовах не доводиться.

Деякі користувачі також дорікають "Нафтогазу" в тому, що на цей раз вони не виконують обіцянку стосовно ціни на 40% нижче, ніж у конкурентів.

Платіжки з пониженою ціною українці отримають у березні

Обмеження ціни газу буде діяти з 1 лютого і максимум до 31 березня, тобто всього два місяці. Оплачувати спожитий в лютому газ українці будуть в березні, а в лютому доведеться оплачувати січневий газ за підвищеними з січня тарифами.

В.о. міністра енергетики Юрій Вітренко в інтерв'ю заявив, що людям буде важко оплатити газ за січень. За його словами, ціна газу могла бути зменшена ще в січні, але в Україні немає юридичного механізму, щоб зробити це заднім числом.

У той же час Вітренко заявив, що якби Кабмін не обмежив ціну, то за лютий в березні українці б отримали ще більші платіжки, приблизно на чверть.

Як уже повідомлялося, Уряд схвалив виплати компенсацій за електроопалення: хто може їх отримати.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк