29.01.2021, 07:54

В Україні буде створено Бюро економічної безпеки

В Украине будет создано Бюро экономической безопасности

Верховна Рада України прийняла законопроєкт про створення Бюро економічної безпеки (БЕБ), яке здійснюватиме заходи щодо запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття злочинів у сфері формування та використання фінансових ресурсів держави.

Верховна Рада на засіданні 28 січня прийняла в другому читанні і в цілому законопроєкт №3087-д "Про Бюро економічної безпеки України". За прийняття відповідного документа проголосувало 242 народних депутати при необхідному мінімумі в 226 голосів, повідомляє Час Пік.

Згідно з пояснювальною запискою, розслідування порушень, які віднесені до компетенції БЕБ, зможуть здійснювати виключно детективи Бюро.

Забороняється втручання президента, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових та службових осіб, політичних партій, громадських об'єднань, інших юридичних осіб, а також фізичних осіб у діяльність Бюро економічної безпеки України з підстав, не передбачених законом.

Основні завдання нового органу:

- виявляти зони ризиків у сфері економіки шляхом аналізу даних;

- оцінювати ризики та загрози економічній безпеці держави;

- пропонувати зміни до нормативно-правових актів для усунення передумов створення економічних схем;

- забезпечувати економічну безпеку держави шляхом запобігання, виявлення, припинення, розслідування кримінальних правопорушень, що посягають на функціонування економіки;

- збирати та аналізувати інформацію про правопорушення, що впливають на економічну безпеку держави;

- виявляти та розслідувати правопорушення, пов’язані з отриманням та використанням міжнародної технічної допомоги;

- складати аналітичні висновки та рекомендації для державних органів.

Крім того, передбачено ліквідацію податкової міліції, а також підрозділів контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Служби безпеки України.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк