13.02.2021, 07:31

В Україні вперше газопостачальну компанію позбавили ліцензії

В Украине впервые газоснабжающую компанию лишили лицензии

Вперше в Україні Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг скасувала ліцензію газопостачальної компанії.

Відповідне рішення було прийнято під час чергового засідання НКРЕКП 12 лютого, повідомляє Час Пік.

Про рішення анулювати ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання природного газу ліцензіату, переважна більшість споживачів якого знаходиться у м. Мелітополі, 12 лютого повідомила прес-служба регулятора.

"Це рішення було ухвалене у відповідь на системне порушення ліцензіатом вимог законодавства та Ліцензійних умов з постачання природного газу. Зокрема, за результатами позапланової перевірки було встановлено, що ліцензіат без отримання заяв-приєднання до договору постачання природного газу включав  до свого реєстру побутових споживачів, оператором газорозподільних систем яких є інший постачальник газу", - повідомили у НКРЕКП.

НКРЕКП позбавила ліцензії ТОВ "Смарт Газ Систем". Крім цього, Нацкомісія прийняла рішення про проведення виїзної позапланової перевірки ПрАТ "Мелітопольгаз", якому належить компанія "Смарт Газ Систем".

Відзначається, що споживачі ТОВ "Смарт Газ Систем", які до 1 березня 2021 року не встигнуть обрати нового постачальника природного газу, автоматично перейдуть на обслуговування до постачальника "останньої надії" і будуть забезпечені природним газом за ціною, яка не вище граничної встановленої Кабміном.

"За результатами перевірки було виявлене грубе порушення ліцензійних умов. На прикладі цієї компанії всі інші ліцензіати повинні розуміти, що ринок природного газу створений і всі реформи відбуваються для запровадження конкуренції на ринку і вільного вибору постачальника. Тому такі дії, що спричинили примусовий перехід споживача, є неприпустимими. В подальшому Комісія буде також анулювати ліцензії в разі грубих порушень ліцензійних умов", - зазначила член НКРЕКП Оксана Кривенко.

Довідка: "Постачальником останньої надії" є газопостачальна компанія "Нафтогаз України". У лютому ДК "Нафтогаз України" встановила ціну газу для населення на рівні 6,86 грн за 1 м3.

Нагадаємо, глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв розповів, як можна відрізнити якісний газ від неякісного та яке полум'я повинен давати використовуваний в побуті природний газ при спалюванні.

Читайте також: В Україні тарифи на газ перерахували заднім числом: в платіжках можуть бути переплати

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк