02.03.2021, 18:13

Ціну на газ в Україні хочуть зафіксувати на рік: до чого готуватися споживачам

Марина Началова | Всі новини автора
тариф на газ

Вже скоро українців позбавлять від необхідності щомісяця відслідковувати коливання тарифів на газ у постачальників. Уряд працює над впровадженням річного тарифу на газ.

Це питання сьогодні обговорювалося на нараді на чолі з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем, передає Час Пік з посиланням на прес-службу Кабміну.

Ціна на газ буде зафіксована на рік

За словами Шмигаля, населення не повинне щомісяця відслідковувати, як змінюються ціни на ринку газу. Річний тариф повинен захистити людей від різких коливань цін і дозволити громадянам розраховувати свої витрати.

"Відкриття ринку газу в Україні стало важливим і потрібним кроком, який за рахунок конкуренції повинен демонополізувати галузь і дати можливість людям обирати кращого і найбільш вигідного для себе постачальника. Наступним кроком має стати річний продукт на газ, щоб люди укладали контракти за фіксованою ціною на цілий рік і могли розраховувати свої витрати", - заявив прем'єр-міністр.

Річний тариф можуть ввести вже з квітня

Як відомо, з лютого Кабмін встановив граничну ціну на газ для населення не більше 6,99 грн за кубометр. Але така ціна буде діяти максимум до 31 березня, а в квітні українців знову чекали б "ринкові" ціни на блакитне паливо.

Нещодавно "Економічна правда", посилаючись на джерела в Кабміні, ]]>писала]]>, що фіксована річна ціна на газ для населення повинна запрацювати вже з 1 квітня.

Прес-служба уряду поки конкретну дату не називає. Повідомляється, що під час сьогоднішньої наради у Шмигаля, на якій були присутні в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко, глава НКРЕКП Валерій Тарасюк і голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, обговорювалися можливі шляхи запуску річного тарифу на газ у другому кварталі 2021 року. Глава НКРЕКП повинен обговорити механізми запуску цієї ініціативи з представниками теплокомуненерго.

Як це буде виглядати на практиці?

Як пишуть українські ЗМІ, споживачі зможуть переходити з річного тарифу на місячний і назад. Компанія-постачальник до 25 числа місяця буде оприлюднювати тариф на наступний місяць і на рік вперед. Наприклад, тариф у квітні може бути 6,99 грн, а на рік - 7,5 грн.

З огляду на, що влітку ціни на газ нижче, ніж в опалювальний сезон, доцільно буде користуватися місячним тарифом у теплий період року, а перед настанням холодів перейти на річний тариф, тим самим зафіксувавши ціну на рік вперед.

Вітренко обіцяв, що ціна газу в квітні не підвищиться

Ще два тижні тому Юрій Вітренко на форумі "Україна 30. Платіжка" заявив, що Кабмін працює над рішенням, щоб українці не платили за газ більше 6,99 грн/куб. м до кінця року. За словами в.о. міністра, уряд не буде надмірно втручатися в роботу ринку. Передбачається комбінація річного тарифу і покупка газу постачальниками як річного продукту для населення.

За словами Вітренко, собівартість видобутку газу в Україні становить приблизно 2,6 грн., але населенню його продають у 2-3 рази дорожче.

Раніше Вітренко заявив, що платежі за газ і розподіл газу можуть знову об'єднати в одну платіжку.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк