14.03.2021, 11:50

В Україні можуть заборонити продаж курятини: причини

Ольга Романец | Всі новини автора
курятина

Європейська Бізнес асоціація вважає, що неузгодження Державною регуляторною службою наказу Міністерства охорони здоров'я про дозвіл використання лікувальних добавок в кормах для відгодівлі птахів призведе до заборони реалізації м'яса птиці.

Про це йдеться в повідомленні асоціації, передає Час Пік.

Зазначається, що 17 лютого МОЗ опублікувало наказ про внесення змін до норми про максимальний рівень залишків діючих речовин ветпрепаратів у харчових продуктах тваринного походження.

Документом пропонується приведення у відповідність показників безпеки м'яса птиці з європейськими нормами, що пов'язано зі зміною законодавства про безпеку та гігієну кормів.

Проект стосується дозволу на використання лікувальних кормових добавок для профілактики кокцидіозу - хвороби, яка без профілактики призводить до загибелі 80-90% всього молодняку птиці.

За інформацією ЄБА, проект наказу вже узгоджений Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, а також Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Асоціація просить Держрегуляторну службу також підтримати пропоновану зміну, щоб не допустити заборони використання кормових добавок для відгодівлі птиці в Україні.

У той же час, дані кормові добавки не є шкідливими для людини (в тому числі, використовуються в європейських країнах), проте дуже важливі для вирощування птиці і їх використовують протягом усього циклу її життя до 2-3 днів перед забоєм.

Крім того, дана ситуація може призвести до втрати поголів'я птиці, що, в свою чергу, може призвести до різкого і неконтрольованого зростання цін на цю категорію продуктів.

Читайте також: Яблука до 75 гривень за кілограм: експерти прогнозують підвищення цін на деякі продукти харчування

 

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк