24.03.2021, 18:00

Що буде з ціною електроенергії для населення в квітні: рішення уряду

Марина Началова | Всі новини автора
тариф на электроэнергию

Українців "порадували" новиною: підвищення тарифу на електроенергію для населення в наступному місяці не відбудеться, але що буде далі - поки невідомо.

Ціна електроенергії для побутових споживачів у квітні 2021 року залишиться на тому ж рівні, передає Час Пік з посиланням на заяву прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.

Тариф на електроенергію в квітні не підвищиться

"Тариф на електроенергію для українців не зростатиме і залишиться на рівні 1 грн 68 коп. за кВт-годину", - заявив Шмигаль на сьогоднішньому засіданні Кабінету міністрів.

Прем'єр повідомив, що, згідно з рішенням уряду, державна компанія "Енергоатом" продовжить постачати електроенергію для людей за пільговою ціною. У той же час "Енергоатому" дозволили повноцінно працювати на ринку, що надасть компанії можливість отримувати необхідні кошти для ремонтів, модернізації та безпечного функціонування атомних електростанцій.

"Питання тарифів, розвитку енергетичних ринків і конкуренції на них постійно залишається в нашому порядку денному. Ми продовжуємо працювати, щоб українці отримували справедливі платіжки, а на енергетичних ринках не було монополізму та зловживань", - заявив Шмигаль.

Чому електрика могла подорожчати з квітня?

Така ймовірність зберігалася відповідно до рішення уряду від 28 грудня 2020 року: тоді Кабмін продовжив режим покладання спеціальних зобов'язань на ринку електроенергії, згідно з яким населення платить за світло за фіксованим тарифом.

Але ПСО було продовжено з двома нюансами: по-перше, не на рік, а тільки до 31 березня 2021 року, тобто з 1 квітня тариф міг збільшитися. По-друге, були скасовані пільгові перші 100 кВт, за які українці платили по 90 копійок за кВт-годину у зв'язку з тим, що Регулятор (НКРЕКП) підвищив тарифи на розподіл і передачу електроенергії.

Чи надовго залишиться нинішній тариф?

Як ]]>повідомляється ]]>на Урядовому порталі, Кабмін на сьогоднішньому засіданні продовжив дію механізму покладання спеціальних обов'язків (ПСО) для побутових споживачів на ринку електроенергії на один місяць. Відповідно до цього рішення, тариф на електроенергію для населення залишається на рівні 1,68 грн за кВт.год - як слід розуміти, до кінця квітня.

"Найближчим часом Міністерство енергетики та інші державні інституції, що мають пряме чи опосередковане відношення до процесу споживання електроенергії населенням, продовжать працювати над  діджиталізованою системою, яка допоможе державі захищати вразливих споживачів,  зокрема, на ринку електроенергії, що в свою чергу має дозволити проаналізувати різні варіанти подальшого ціноутворення", - повідомляє прес-служба уряду.

Українці отримали не зовсім те, чого хотілося б

Судячи з коментарів на Фейсбук-сторінці Шмигаля, українці не надто раді рішенню щодо тарифу на електрику. Адже 1,68 грн за кіловат - не така вже й низька ціна для тих, хто змушений виживати на мінімальні доходи.

Також стає ясно, що пільговий тариф на перші 100 кВт не повернуть. Крім того, люди просять роз'яснити, що буде з тарифом для тих, у кого встановлене електроопалення.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк