04.04.2021, 16:31

З'явилася інформація, коли в Україні можуть підвищити пенсійний вік

Марина Началова | Всі новини автора

З 1 квітня 2021 року в Україні в останній раз підвищився пенсійний вік для жінок (з 2011 року цей показник підвищувався на півроку щорічно). Ця подія стала поштовхом для обговорень, чи можливе подальше підвищення пенсійного віку в нашій країні.

Не секрет, що Пенсійний фонд України вже зараз не може повністю забезпечувати пенсіонерів виплатами і вимагає дотацій з бюджету, повідомляє Час Пік.

Багато експертів прогнозують, що в зв'язку з погіршенням демографічної ситуації та тіньовою зайнятістю в найближчі десятиліття проблема буде тільки посилюватися.

Депутат Київської міськради, президент інвестиційної групи "Універ" Тарас Козак вважає, що в найближчі роки в Україні будуть змушені підняти пенсійний вік до 63-65 років. На його думку, іншого способу скоротити кількість пенсіонерів і зменшити діру в ПФУ немає. За словами Козака, навіть введення накопичувальної пенсії кардинально ситуацію не змінить.

У той же час в Мінсоцполітики заявляють, що поки підвищувати пенсійний вік не мають наміру.

"Я вважаю, що не потрібно сьогодні говорити в Україні про підвищення пенсійного віку тільки тому, що у нас ще занадто низька тривалість життя людей на пенсії", - заявила міністр соцполітики Марина Лазебна.

За її словами, про підвищення пенсійного віку можна буде говорити хіба що тоді, коли буде досягнуто європейського показника тривалості життя.

Радник міністра соцполітики Микола Шамбір також заявив, що поки в Україні не підвищиться загальна тривалість життя, пенсійний вік підвищувати не будуть.

"Я думаю, що говорити зараз про підвищення пенсійного віку не варто. В першу чергу потрібно досягти показників тривалості життя, тоді можна буде говорити про підвищення пенсійного віку", - сказав Шамбір.

Він зазначив, що в багатьох європейських країнах пенсійний вік становить 65 років, але Україна такого показника не може досягти через низьку тривалість життя. Якщо жінки в Європі після виходу на заслужений відпочинок отримують пенсію ще в середньому 19-21 років, то українки теж живуть близько 21 року після виходу на пенсію, який відбувається раніше.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк