07.04.2021, 13:16

Чим загрожує наявність боргу за комунальні послуги і як цього уникнути

Ольга Романец | Всі новини автора
коммуналка

За даними Державної служби статистики, за комунальні послуги українці зараз заборгували понад 81 мільярд гривень. Розрахуватися або оформити реструктуризацію боргу краще під час карантину, адже потім доведеться платити пеню.

Професор Київської школи економіки Володимир Вахітов в ефірі "Українського радіо" розповів, як розплатитися зі старими боргами і не накопичити нові, передає Час Пік з посиланням на "Суспільне".

За словами економіста, наявність боргу за комунальні послуги в перспективі може стати підставою для припинення надання послуг або передачі справи судовим виконавцям, які можуть забрати майно, реалізувати його і за виручені гроші погасити борг.

"Навіть якщо ця сума невелика, то зараз найкращий час, щоб зайнятися її реструктуризацією. Реструктуризація - це можливість виплачувати борг частинами згідно з графіком, який ви погоджуєте з організацією, якій ви винні гроші. Тобто, якщо ви повинні виплатити 1 тисячу гривень, які накопичилися у вас досить давно і ви не можете їх віддати відразу, то вам потрібно підписати договір з організацією, якою ви заборгували і встановити графік погашень. Частину боргу ви зможете оплатити без додаткових фінансових втрат: без пені та штрафів", - зазначив Вахітов.

Він пояснив, що сплата з реструктуризації буде залежати від суми боргу і графіка погашення.

"Наприклад, якщо борг 10 тисяч гривень і платник стверджує, що може його сплатити за 5 років, то він буде платити 2 тисячі гривень на рік. Цей графік реструктуризації буде більше вас дисциплінувати", - розповів економіст.

Читайте також: Пенсії та соцвиплати в Україні почнуть видавати по-новому: кого і коли це торкнеться

Українцям по-різному вважають стаж для пенсії: у кого найнижчі виплати

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк