07.04.2021, 18:15

В Україні запровадять річні тарифи на газ: що зміниться з 1 травня і яких цін очікувати

Марина Началова | Всі новини автора
газ

Щоб захистити населення від цінових коливань на ринку природного газу, з 1 травня вводяться річні тарифи на блакитне паливо.

Відповідну постанову ухвалила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), передає Час Пік.

Побутовим споживачам запропонують фіксовану ціну газу на рік

У НКРЕКП зазначили, що відповідно до прийнятої постанови, побутовим споживачам буде надана можливість споживати природний газ протягом року за фіксованою ціною, яка буде пропонуватися постачальниками і буде діяти в період з 01 травня поточного року по 30 квітня наступного року.

З 1 травня 2021 року річний тариф на газ буде введено за замовчуванням для всіх побутових споживачів.

До 25 квітня 2021 року компанії-постачальники повинні оприлюднити нові тарифи на своїх сайтах.

Постачальники газу також можуть пропонувати споживачам, крім базових річних, комерційні контракти.

Базові річні контракти - для всіх автоматично

Базові річні контракти на газ будуть надаватися всім побутовим споживачам автоматично. Ця пропозиція буде діяти з 1 травня по 30 квітня наступного року, незалежно від того, коли споживач підписав контракт. Протягом року постачальник не зможе підвищувати тариф, хоча зможе знижувати його.

Ті споживачі, які уклали річні контракти зі своїми постачальниками раніше, будуть платити за тією ж ціною до закінчення дії контракту.

Платити за базовими контрактами потрібно буде до 25 числа місяця, який слідує за звітним.

Споживачі, як і раніше, зможуть переходити від одного постачальника до іншого, навіть якщо в першим уклали річний контракт.

Що таке комерційні контракти

Постачальники зможуть пропонувати своїм клієнтам інші контракти, відмінні від річних - наприклад, помісячні.

Змінити базовий річний контракт на комерційний у того ж постачальника можна буде в будь-який момент, при цьому не потрібно заново подавати документи. Про перехід на інший комерційний тариф постачальник має повідомити споживача не пізніше ніж через 3 робочих дні.

Постачальник зможе змінювати умови комерційних тарифів або закривати комерційні тарифи, але про це клієнт повинен бути проінформуваний за місяць до змін.

Якими будуть ціни на газ з травня?

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, постачальники будуть встановлювати річну ціну на газ, виходячи із середньої ціни за рік. Ціна газу підвищується в опалювальний сезон і падає влітку. Можна розраховувати, що при річному тарифі взимку будуть не такі "шалені" цифри в платіжках, але разом з тим літнього падіння цін також не буде.

Експерт "Української енергетичної асоціації" Валентин Землянський вважає, що в річних контрактах будуть прописані ціни по 8 і більше гривень за кубометр, оскільки газ на оптових ринках все ще коштує досить дорого.

"Такий очікуваний «низький сезон» на газовому ринку обіцяє бути не таким вже й низьким. Традиційно на європейському (а тепер вже і українському) ринках, ціна на газ знижується після закінчення опалювального сезону. Поки ж поточні тренди на біржах і прогнози аналітиків, говорять про збереження на досить високому рівні цін на газ в квітні-вересні поточного року", - зазначає Землянський.

Експерт також вважає, що питання ціни на газ, як і раніше, буде сильно політизуватися, оскільки річні ціни виявляться вище, ніж встановлена ​​урядом гранична ціна 6,99 грн/кубометр в попередні місяці.

Які можуть виникнути проблеми?

Можливість перейти з річного тарифу на місячний, наприклад, влітку, коли ціна на газ нижче, виглядає заманливо. Однак поки не зрозуміло, наскільки легко можна буде повернутися до колишнього тарифу у того ж постачальника.

Крім того, якщо клієнт перейде від одного постачальника до іншого, а потім з якоїсь причини захоче повернутися - невідомо, чи погодиться "старий" постачальник прийняти "перебіжчика" назад.

Велика ймовірність, що компанії-постачальники будуть встановлювати якісь обмеження на подібні дії клієнтів.

А поки постачальники газу опублікували ціни на квітень: скільки платитимемо за блакитне паливо в цьому місяці.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк