30.04.2021, 13:36

В Україні можуть знизити тарифи на газ: пощастить не всім

Иллюстративное фото / Открытый источник

Зменшити тарифи на газ та електроенергію для населення можливо. Так вважає міністр енергетики Герман Галущенко, призначений на цю посаду 29 квітня. Однак, на зниження тарифів можуть розраховувати не всі українці.

Тарифи на газ і світло можна знизити, вважає міністр енергетики Герман Галущенко. Він підкреслив, що такі можливості є всередині ринків енергоносіїв. Про це повідомляється на сайті Міненерго, передає Час Пік.

Верховна Рада на засіданні 29 квітня підтримала призначення Германа Галущенка міністром енергетики України. Під час виступу в Раді новий міністр заявив, що існує реальна можливість знизити високі тарифи на електроенергію та газ для незаможних людей.

"Тарифи на електроенергію та газ потрібно не збільшувати, а шукати шляхи, як їх зменшити для вразливих верств населення. І насправді для цього є можливості та ресурси, причому робити це можливо ринковими методами, не адміністративними. Саме такі можливості є всередині ринків", - сказав Галущенко.

За словами міністра, ринок енергетичних послуг не має бути грою з нульовою сумою, коли один учасник енергогенерації виживає за рахунок знищення іншого, а також коли спекуляції з цінами виймають останні гроші з кишень пересічних громадян. 

Глава НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко заявив, що завжди виступав за економічно обґрунтовані ціни на газ, і планує на посаді створити умови, щоб економічно обґрунтована ціна була нижчою для споживачів, ніж є зараз.

"Такі умови – це збільшення власного видобутку, і таке завдання буде поставлено перед "Укргазвидобуванням". Також ми будемо працювати над тим, щоб весь цей ланцюжок, як український газ видобувається і надходить до українських споживачів, був максимально прозорим, без посередників і надбудов", – сказав Вітренко під час першої прес-конференції на посаді.

Нагадаємо, з 1 травня 2021 року споживачі газу будуть переведені на річні тарифи - ціни на блакитне паливо істотно злетять. 

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк