11.05.2021, 08:10

В Україні подорожчає алкоголь: як зміняться ціни

В Украине подорожает алкоголь

Міністерство розвитку економіки торгівлі та сільського господарства пропонує підвищити мінімальні ціни на алкоголь. 

У пояснювальній записці до ]]>проєкту]]> постанови Мінекономіки йдеться, що нинішній розмір мінімальних оптово-відпускних та роздрібних цін на алкоголь ввели ще у вересні 2018 року. Але з урахуванням зростання цін на сировину, енергоносії та витрат на оплату праці необхідно їх відкоригувати, повідомляє Час Пік.

Мінімальні ціни на алкоголь не відповідають реальним витратам на їх виробництво, це також призводить до того, що чесні виробники алкогольних напоїв не можуть конкурувати з сірим ринком.

Є ще одна причина для підвищення мінімальних цін. У пояснювальній записці до документа йдеться, що згідно з дослідженнями ВООЗ, приблизно кожна п'ята смерть серед осіб у віці 15-19 років і кожна четверта смерть у віковій групі 20-24 років - від алкоголю. Як наголошується у документі, збільшення ціни на алкогольні напої зменшує їх загальне споживання.

Проєкт про нові мінімальні ціни на міцний алкоголь зараз на стадії громадського обговорення. Якщо ініціативу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України підтримають, то вартість пляшки міцних алкогольних напоїв підвищиться в середньому на 10 гривень. У документа великі шанси на прийняття.

Пропонується підвищити мінімальні роздрібні ціни на:

  • горілку та лікеро-горілчані вироби - на 6,2%;
  • віскі, ром та джин - на 5,9%;
  • коньяк та бренді - на 5,5%;
  • виноробну продукцію, сидр (вміст спирту не більше 8,5%), вермути та виноградні вина з додаванням екстрактів - від 8,2 до 34,2%;
  • ціни на вина виноградні натуральні, ігристі вина та газовані винні напої не змінюються.

"Думаю, що споживання не зменшиться у зв'язку з прийняттям даної постанови, тому що зміна ціни на полиці не буде кардинальною. 6%, 7% - це не кардинальні зміни", - зазначив експерт ринку алкогольних напоїв Ігор Товкач в ефірі програми "Зворотній зв'язок" на телеканалі "Україна 24" .

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк