13.05.2021, 12:56

Зеленський підписав закон, що передбачає заборону імпорту електроенергії з Росії та Білорусі

запрет импорта электроэнергии из России и Беларуси

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, що передбачає введення заборони на імпорт електричної енергії з Росії та Білорусі.

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сертифікації оператора системи передачі" №1396-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 15 квітня 2021 року. Про це ]]>повідомляється]]> на сайті президента, передає Час Пік.

Зазначається, що прийняття цього документа сприятиме виконанню міжнародних зобов'язань України щодо імплементації третього енергопакету ЄС.

Окремим пунктом у законі передбачені повноваження національного регулятора НКРЕКП припинити імпорт електроенергії з Росії та Білорусі. Для цього комісія повинна анулювати всі підсумки аукціонів з доступу до міждержавних мереж для поставок з Росії та Білорусі.

"Згідно з документом, оператор системи передачі – юридична особа (акціонерне товариство), відповідальна за безпечну, надійну та ефективну експлуатацію та розвиток системи розподілу, яка отримала ліцензію на діяльність з передачі електричної енергії. Оператором системи передачі може бути не лише власник системи передачі, як зараз, а й суб’єкт господарювання, 100% корпоративних прав якого належать державі або державній компанії.

Власник системи передачі не повинен мати права управління або контролю за суб’єктами господарювання, що виробляють або постачають електроенергію та займаються трейдерською діяльністю.

Управляти об’єктами державної власності, що використовуються для передачі електроенергії, може лише уповноважене урядом України міністерство", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Зеленський також підписав закони, що передбачають введення нової процедури розмитнення автомобілів з європейськими номерами.

"Тепер зупинити імпорт повинні призначені Зеленським чиновники НКРЕКП. Ті самі, які останні місяці ходять-розказують, яка це благодать купувати струм у Путіна. Щоправда зараз, після вступу закону в силу, за кожен куплений у агресора кіловат комісії доведеться нести відповідальність", - написав на своїй сторінці в Facebook нардеп Олексій Гончаренко.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк