25.05.2021, 11:56

В Україні різко подорожчає електроенергія: найбільше доведеться платити жителям Луганщини та Прикарпаття

В Украине резко подорожает электроэнергия

В Україні може вдвічі зрости тариф на електроенергію. Кабінет міністрів планує підняти вартість кіловата для побутового споживача з 1 липня.

У Міненергетики вважають, що ринкова ціна електроенергії для побутових споживачів повинна бути приблизно в два рази вище, залежно від області, повідомляє Час Пік.

В Україні з 1 липня 2021 року планують підняти вартість кіловата для побутового споживача. Діючий тариф - 1,68 грн за кВт*год діятиме тільки до кінця червня.

У кожному регіоні тариф на електроенергію буде відрізнятися.

"Кінцева ціна на електричну енергію для споживачів (в тому числі – побутових) складається з безпосередньо вартості електроенергії на ринку, тарифу на її передачу високовольтними мережами НЕК "Укренерго", тарифу на розподіл низьковольтними мережами операторів систем розподілу, тарифу на постачання та податків.

Для побутових споживачів ця ціна мала б бути вже з 1.07.2019 значно вищою відносно поточної (1,68 грн/кВтгод) та диференційованою залежно від області", - написав заступник міністра енергетики Юрій Бойко на своїй сторінці у Facebook.

За даними заступника міністра, зараз ціна на електроенергію для населення повинна становити:

  • 2,6-2,96 грн за кВт*год у Києві та Дніпропетровській області;
  • 3,7 - 4 грн за кВт*год в Івано-Франківській та Луганській областях.

Така диференція пов'язана з різним тарифом на розподіл: у Києві він низький, а у Луганській області - високий. 

Поки не відомо, чи піде уряд на такий крок, як різке збільшення тарифів в 2-3 рази. Раніше повідомлялося, що Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) розглядає три сценарії поетапного підвищення тарифів на електроенергію для побутових споживачів до третього кварталу 2023 року.

Нагадаємо, депутати не підтримали проект постанови №4590 про вжиття невідкладних заходів, спрямованих на повернення пільгового тарифу на електроенергію для населення за перші 100 кВт-год. Також депутати не прийняли проект постанови №4587 про звернення до Кабміну щодо вжиття невідкладних заходів з метою зниження ціни на електроенергію і тарифів на послуги розподілу природного газу. 

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк