15.06.2021, 15:44

Рада підтримала реструктуризацію боргів теплокомуненерго та водоканалів

реструктуризация долгов

Сьогодні Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроект № 3508-д, яким пропонується врегулювання заборгованості тепловиків та водоканалів за спожиті газ та електроенергію, накопичену на 1 травня 2021 року.

Даний документ підтримав 301 народний депутат. Згідно законопроєкту, пропонується дозволити підприємствам ТКЕ реструктуризацію заборгованості на п'ять років.

Також документ пропонує скасувати нарахування штрафних санкцій, або пені, на заборгованість, яка виникла після 1 травня 2020 року.

За даними авторів законопроекту заборгованість населення перед теплокомуненерго становить 27 млрд грн, а заборгованість ТКЕ перед Нафтогазом – 47 млрд грн і 8 млрд грн штрафних санкцій.

Для врегулювання заборгованості пропонується провести взаєморозрахунки із залученням коштів державного бюджету, реструктуризувати залишки непогашеної заборгованості на визначених законом умовах, та списати пеню, штрафні та фінансові санкції, нараховані на заборгованість.

Зокрема, законопроект передбачає врегулювання та реструктуризацію заборгованості за природний газ та послуги з його транспортування. Крім того пропонується регулювати борги облгазів і облгаззбутів, а також реструктуризувати борги водоканалів.

Документом передбачається врегулювання кредиторської заборгованості перед постачальником природного газу, накопиченої до 31 грудня 2019 року за газ, спожитий для виробництва тепла, надання послуг з теплопостачання, постачання гарячої води, виробництва електроенергії.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк