16.06.2021, 07:34

Рада підтримала реструктуризацію боргів ТКЕ та водоканалів за газ

Рада поддержала реструктуризацию долгов ТКЭ и водоканалов

Верховна Рада прийняла в першому читанні та за основу проєкт закону про реструктуризацію договорів за газ теплокомуненерго (ТКЕ) та водопостачальних підприємств. Закон підтримали 301 народний депутат.

Депутати Верховної Ради прийняли в першому читанні законопроєкт № 3508-д "Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу". Про це ]]>повідомляє]]> прес-служба парламенту, передає Час Пік.

Законопроєктом пропонується визначити організаційні та економічні заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу і поширюється на відносини із врегулювання заборгованості за спожитий природний газ, послуги його розподілу та транспортування.

Згідно з документом, пропонується дозволити підприємствам ТКЕ реструктуризацію заборгованості на п'ять років.

Також документ пропонує скасувати нарахування штрафних санкцій, або пені, на заборгованість, яка виникла після 1 травня 2020 року.

За даними авторів законопроєкту заборгованість населення перед теплокомуненерго становить 27 млрд грн, а заборгованість ТКЕ перед "Нафтогазом" – 47 млрд грн та 8 млрд грн штрафних санкцій.

Для врегулювання заборгованості пропонується провести взаєморозрахунки із залученням коштів держбюджету, реструктуризувати залишки непогашеної заборгованості на визначених законом умовах, та списати пеню, штрафні та фінансові санкції, нараховані на заборгованість.

Законопроєкт переносить дату врегулювання заборгованості за постачання централізованого водопостачання та водовідведення, теплопостачальних та теплогенеруючих організацій з 1 липня 2016 року на 1 травня 2021, а для газопостачальників - на 31 грудня 2020 року.

Крім того, уточнюється процедура реструктуризації боргів суб'єктів господарювання на території Донецької та Луганської областей на період проведення операції Об'єднаних сил, якщо засновник та/або частина виробничих одиниць підприємства знаходиться на окупованій території.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк