17.06.2021, 07:19

В Україні підвищили граничні ціни на електроенергію

цена продажи на рынке электроэнергии

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) збільшила максимальні граничні ціни на ринку електроенергії "на добу вперед" (РСВ) та внутрішньодобовому ринку (ВСР) в денні години.

НКРЕКП на засіданні 16 червня попередньо схвалила збільшення максимального обмеження ціни електроенергії на ринку "на добу вперед" (РСВ) та внутрішньодобовому ринку (ВСР) в денні години. Про це ]]>відомо ]]>з прямої трансляції засідання регулятора.

Відповідна постанова вносить зміни до рішень НКРЕКП №766 від 8 квітня 2020 року.

Документ ]]>передбачає]]>, що учасники ринку електроенергії в своїх заявках на торги будуть вказувати ціни на електричну енергію не вище ціни, визначеної оператором ринку.

Встановлено вартість:

  • "нічний" тариф (години мінімального добового навантаження в енергосистемі – з 00:00 до 7:00 та з 23:00 до 00:00) - 1243,71 грн / МВт-год;
  • "денний" тариф (години максимального навантаження – з 7:00 до 23:00) – 2655,99 грн/МВт-год.

"Ми зараз не встановлюємо ціну, а даємо ринкові сигнали, це обмеження для ринку. Разом з тим, ми будемо здійснювати моніторинг, оскільки ринок висококонцентрований. Якщо ми побачимо цінові змови, маніпуляції або зловживання, зможемо оперативно прийняти рішення з цього питання. Але в цілому, підвищення цінової планки - це абсолютно ринкові заходи, спрямовані на лібералізацію ринку", - сказав глава НКРЕКП Валерій Тарасюк.

У прес-службі НКРЕКП також пояснили, що перегляд максимальних цін пов'язаний з надлишком електроенергії на ринку, який виник внаслідок сезонного зниження споживання та збільшення виробленої "зеленої" електроенергії.  

Нацкомісія попередньо схвалила зазначений проєкт постанови, далі документ буде винесено на обговорення перед остаточним затвердженням.

За даними "Оператора ринку", на сьогоднішній момент максимальна ціна електроенергії в Об'єднаній енергосистемі України становить 2048,23 грн за МВт-год (без ПДВ), мінімальна ціна – 1228,94 грн за МВт-год (без ПДВ).

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк