06.07.2021, 18:14

В Україні запрацювала система автоматичного арешту коштів боржників: чи варто боятись за свої гроші?

Марина Началова | Всі новини автора
долг

Сьогодні, 6 липня, в Україні офіційно запрацювала система автоматичного арешту коштів на банківських рахунках громадян, які мають борги за комунальні послуги і неоплачені штрафи.

Час Пік розбирався, що з себе представляє нововведення і чи можуть списати гроші з карти без відома боржника.

У чому суть нововведення

23 березня 2021 року Міністерство юстиції видало ]]>наказ № 1061/5]]>, який розширив процедуру автоматичного арешту і списання коштів з банківських рахунків.

Якщо раніше під цю процедуру підпадали тільки неплатники аліментів, то тепер вона поширюється також на боржників за комунальні послуги, штрафи, кредити, зарплати і т.п.

Наказ набрав чинності 6 квітня, але разом з тим він містить норму про відстрочення на 3 місяці, щоб держоргани встигли підготуватися до функціонування нової системи. Ці 3 місяці минули 6 липня.

Як зміниться процедура стягнення боргів з сьогоднішнього дня

Головне, що залишається без змін, - для списання коштів з рахунку боржника, як і раніше, необхідне рішення суду.

Раніше після визнання судом заборгованості справу передавали державному або приватному виконавцю, який розсилав письмові запити в усі 73 діючі банки України, щоб знайти рахунки боржника. Це вимагало значних часових і фінансових витрат.

Тепер виконавець надсилає запит у банки через Автоматизовану систему виконавчого провадження. Банки, в свою чергу, зобов'язані оперативно надати виконавцю всю інформацію про рахунки боржника та суму коштів на них. Потім через ту ж Автоматизовану систему виконавець надсилає банку постанову про арешт коштів, банк примусово списує потрібну суму з рахунку боржника і переводить її на рахунок виконавця, який потім перенаправляє кошти стягувачу боргу.

Які банки вже працюють за цією системою

На даний момент систему автоматичного арешту коштів боржників вже використовують у тестовому режимі 7 банків:

  • Приватбанк
  • ТАСкомбанк
  • Універсал Банк (monobank)
  • Оксі банк
  • Банк Восток
  • Індустріалбанк
  • ПроКредит Банк

Згодом до цієї системи приєднаються і всі інші банки України.

Яку суму і з яких карток можуть списати?

Плюсом нововведення можна назвати те, що арешт накладається не на весь рахунок, а тільки на суму, яка покриває суму заборгованості. Якщо коштів на одному рахунку недостатньо, автоматично арештуються кошти на інших рахунках, якщо вони є. Якщо боржник відкриє новий рахунок, гроші можуть автоматично заарештувати і на ньому.

У суму списання може входити не тільки борг, а й виконавчий і судові збори, виконавчі витрати, штрафи і пені по простроченій заборгованості.

В рахунок боргу можуть також заарештувати кошти на картках, на які надходить зарплата, пенсія, стипендія, соцдопомога.

Якщо коштів на банківських рахунках і картках виявиться недостатньо для сплати боргу, решту суми можуть стягнути за рахунок іншого майна.

Чи можуть списати гроші непомітно?

Багато українців зараз цікавляться, наскільки ймовірним є те, що в один прекрасний день їм "намалюють" який-небудь борг і знімуть гроші з картки.

Приватний виконавець, заступник голови Комітету Асоціації правників України з конкурсного права Андрій Авторгов в коментарі виданню ]]>parlament.ua]]> зазначає, що на всіх стадіях судового провадження відповідача повідомляють про розгляд його справи судом. Суд же направляє відповідачу ухвалу про відкриття провадження, судові виклики-повідомлення, а також копію рішення суду або судового наказу. Але потрібно врахувати, що всі ці повідомлення будуть надсилатися за адресою офіційної реєстрації.

Державний або приватний виконавець зобов'язаний направити на адресу офіційної реєстрації боржника рекомендованим листом постанову про відкриття виконавчого провадження. У такому випадку боржник вважається поінформованим про початок примусового виконання рішень.

"Якщо особа не проживає за місцем реєстрації і не отримує повістки, інформацію про свою судову справу можна дізнатися з Єдиного інформаційно-довідкового центру судової влади України, або автоматизувати цей процес через різні сервіси. Також принагідно зауважу, що позиція "я нічого не знав, а значить нікому нічого не винен", не допоможе ні в суді, ні під час виконавчого провадження, тому борги потрібно оплачувати вчасно, а судове рішення виконувати не чекаючи його примусового виконання", - додає Авторгов.

Чи почали банки автоматично списувати борги вже зараз?

У Приватбанку повідомляють, що поки, як і інші банки, автоматичного списання коштів не проводять. На даний момент робоча група розробляє механізми списання заборгованостей за виконавчими листами.

Як пояснив прес-секретар Приватбанку Олег Серга, якщо виконавець дає доручення банку, він блокує суму боргу на рахунку, але процедури стягнення ще немає.

"Зараз клієнт миттєво отримує повідомлення про те, що відповідно до рішення виконавчої служби на вашому рахунку накладено арешт на певну суму і посилання на додаткову інформацію. Ви переходите по посиланню і бачите, що це, наприклад, штраф за порушення ПДР, несплачений в 2019 році, за інформацією звертайтеся до виконавця, номер такий-то. У автоматизованої системи, коли вона запрацює на повну, є переваги. Ти дізнаєшся про все миттєво, оплатив борг і все розблокують також миттєво. А в паперовому варіанті на це пішли б тижні- місяці", - пояснив Серга.

Читайте ще: Найближчим часом в Україні виплатять субсидії за травень-червень: кому потрібно заново подати документи

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: