10.07.2021, 09:30

Єдиного тарифу на світло не буде: "Умовно багаті" українці платитимуть більше

Единого тарифа на свет не будет

Вже у найближчі тижні Кабмін здійснить перегляд цін на електроенергію. З 1 серпня українці платитимуть за світло за новою системою. Тепер тариф на електроенергію для населення не буде єдиним для всіх. Споживачів поділять на "вразливих" та "умовно багатих".

Зміни на ринку електроенергії, які відбудуться дуже скоро, анонсував міністр енергетики Герман Галущенко. За його словами, до кінця липня українці дізнаються нові тарифи на електроенергію, повідомляє Час Пік.

В уряді планують розділити споживачів на 4 категорії залежно від обсягів споживання:

  • до 100 кВт-год;
  • 100-300 кВт-год;
  • 300-500 кВт-год;
  • від 500 кВт-год.

Залежно від того, яку кількість електроенергії буде використовувати споживач протягом місяця, його тариф буде відрізнятися.

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що бідних українців захищатимуть. Споживачі, яким вистачає 100 кВт*год на місяць, платитимуть за одиницю електроенергії 1,68 грн, тобто ціна для них не зміниться. На думку Галущенка, до цієї категорії належить близько 40% домогосподарств, переважна більшість з них - пенсіонери та малозабезпечені особи.

Всі інші категорії споживачів будуть змушені платити за світло за більшою ставкою. Таким чином для українців, яким не вистачає 100 кіловат на місяць, ціна зросте на 40-50%. У Міненергетики вважають, що саме за рахунок коштів 60% "надспоживачів" вдасться вирівняти ситуацію на енергетичному ринку України.

Ціна для "найбагатших" споживачів буде встановлена на рівні 3 грн за кВт*год.

"Ми не відмовляємося від тієї базової моделі, про яку говорили раніше. Наполягаємо на диференційованому підході: для вразливих споживачів буде одна ціна, для умовно багатих, які споживають більше, - інша", - зазначив Герман Галущенко.

Цього разу уряд вирішив провести чіткий тарифний кордон між багатими та бідними українцями. Таким чином споживачі, які мають вдома комп'ютер, електрочайник та мінімальний набір побутової техніки вже, певне, будуть вважатися "умовно багатими".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк