10.07.2021, 09:52

Додаткові податки на городи: у Мінфіні зробили важливу заяву

Дополнительные налоги на огороды

Верховна Рада України 1 липня підтримала в першому читанні зміни до Податкового кодексу. З'явилися чутки про те, що фермери та селяни будуть обтяжені додатковими податками. У Мінфіні прокоментували цю інформацію.

Чутки про збільшення податків, передбачених законопроєктом №5600 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень", є неправильним трактуванням положень документа. Зокрема, інформація про введення додаткових податків для фермерів є міфом. Про це заявили у Міністерства фінансів, передає Час Пік.

"Це не відповідає дійсності. Перш за все, заспокоїмо пересічних громадян. Присадибних ділянок та городів ці нововведення не стосуватимуться", - повідомляє Мінфін.

Як зазначили у відомстві, законопроєкт пропонує ввести мінімальні податкові зобов'язання (МПЗ). Це розрахункова сума податків, яка залежить від нормативної грошової оцінки конкретної земельної ділянки та мінімального розміру доходу, який земельна ділянка гарантовано може принести її користувачеві.

"І це жодним чином не є додатковим податком чи збором.

Для чого запроваджується мінімальне податкове зобов’язання? Це боротьба з тіньовою орендою землі, гроші за використання якої йдуть не в бюджет громад.

Фактично вони залишаються у недобросовісного агробізнесу. Більше того, вирощена на таких землях продукція наповнює тіньовий ринок", - йдеться у повідомленні Мінфіну.

У відомстві уточнили, що якщо фізична особа – власник земельної ділянки здає її в офіційну оренду, то МПЗ для нього взагалі не розраховується. У цьому випадку податки повинен платити безпосередньо орендар.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк