11.08.2021, 09:46

Нові тарифи на електроенергію: скільки платитимуть українці

Украина, электроэнергия

Кабінет Міністрів України планує знизити ціну на електричну енергію для всіх категорій побутових споживачів. Якщо постанову затвердять, цієї зими українці дійсно платитимуть за світло менше.

Від запропонованого раніше варіанту розподілу населення на групи споживання уряду довелося відмовитися. Дана модель значно збільшила б суми в платіжках більшості українців, та могла спричинити різке падіння популярності політиків при владі. Про це екс-міністр енергетики Ольга Буславець повідомила в Facebook, передає Час Пік.

"І найголовніше: проєктом постанови передбачено зниження ціни на електричну енергію для всіх категорій побутових споживачів на 24 копійки – до 1,44 грн/кВтгод замість 1,68 грн/кВтгод (з ПДВ). Почне діяти нове ПСО якраз до початку осінньо-зимового періоду - з 1 жовтня 2021 року", - написала Буславець.

Чиновники прийняли рішення не підвищувати вартість електричної енергії, а навпаки знизити її. Експерти вбачають у здешевленні електрики для населення в першу чергу політичний хід, оскільки нижчі ціни на "комуналку" - це одна з передвиборчих обіцянок Володимира Зеленського.

За зниження тарифів "поплатяться" обленерго та державні енергетичні компанії "Укргідроенерго" та "Енергоатом", які будуть зобов'язані продавати електрику для населення за смішні гроші. Зокрема "Укргідроенерго" продаватиме ресурс за ціною 1 коп. за кіловат, а "Енергоатом" - 15 коп. за кіловат.

До зазначеної ціни додадуть вартість доставки ресурсу до будинків споживачів. Фактично кінцева ціна буде відрізнятися і буде залежати від віддаленості регіону. Наприклад, для Києва - це буде 2 грн, а для Луганська - 4 грн. Саме різницю між цією ціною і оголошеним тарифом 1,44 грн й покриватимуть обленерго.

Екс-міністр енергетики Ольга Буславець зупинилася на "підводних каменях", так званих ключових ризиках документа. За її словами, є загроза зростання ціни на електроенергію для промисловості, отже – ціни товарів так послуг. Відбудеться підвищення тарифу, а отже - й кінцевої ціни на електроенергію для непобутових споживачів.

"Зекономивши середньостатично 40 грн на місяць, населення значно більшу суму заплатить за дорожчі товари та послуги. При цьому економитимуть в першу чергу заможні громадяни, які споживають значні обсяги електроенергії, в той же час як за товари і послуги переплачуватиме масовий середньостатичний споживач", - написала Буславець.

Екс-міністр енергетики вважає, що в Україні ціни на електроенергію для населення необхідно піднімати, при цьому захищаючи найбільш вразливі категорії українців.

"Поточні ціни на електроенергію для населення в Україні й так найнижчі в Європі. Так, кіловат година в країнах ЄС в середньому коштує 6,6 грн, в той же час як в Україні – 1,68 грн при ринковій ціні на електроенергію понад 4 грн/ кВтгод. В таких умовах треба було би робити навпаки - знижувати обсяг перехресного субсидіювання, поступово приводячи ціни на електричну енергію для населення до ринкової. І захищати при цьому найбільш вразливі категорії споживачів", - написала Ольга Буславець.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк