17.08.2021, 09:53

Ціна на газ різко злетіла: як зміняться платіжки українців

Цена на газ резко взлетела

Вже кілька місяців поспіль зростає вартість європейського газу для України. Враховуючи високу ціну газу, слід очікувати зростання тарифів для населення на опалення та гарячу воду.

Головною причиною такої несприятливої ситуації на енергетичному ринку експерти називають обмеження обсягів поставок газу з Росії, повідомляє Час Пік.

Як зміняться тарифи

Згідно з даними з торгів, які регулярно публікує Українська енергетична біржа, навесні ціна газу була на рівні 9,4 грн за 1 м3, на початку серпня - 15,7 грн за 1 м3, а остання закупівля газу обійшлася Україні в 16,2 грн за 1 м3.

Для споживачів, які уклали зі своїм постачальником річний договір з єдиним тарифом - ціна на газ не зміниться. Перерахувати вартість "блакитного палива" газовики зможуть лише по закінченню терміну дії річного тарифу.

Що стосується споживачів, для яких діє помісячна тарифікація - їм пощастило менше. Місячний тариф обумовлений ситуацією на європейському ринку, де ціни на газ є одними з найвищих за останні 4-5 років, й продовжують зростати.

Також не слід забувати про ціну послуг теплокомуненерго. Враховуючи таку високу вартість газу, тарифи на опалення та гарячу воду в опалювальний сезон неминуче поповзуть вгору.

Чому газ дорожчає

Винуватцем цінового колапсу експерти називають російську компанію "Газпром". Готуючись до запуску магістрального газопроводу "Північний потік-2", Росія обмежила поставки газу до країн Європи. Через штучне зниження обсягів транзиту в європейських країнах не можуть заповнити сховища. Як результат – ціна газу зростає.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк