26.08.2021, 14:34

В Україні скасовано "карантинну" заборону на відключення споживачів за борги по "комуналці"

отключение потребителей за долги по "коммуналке"

В Україні офіційно зняли обмеження на відключення домогосподарств від комунальних послуг за заборгованість з оплати за "комуналку". Набули чинності зміни до законодавства, якими скасовано заборону обмежувати надання ЖКП громадянам України у разі наявності боргів.

Набув чинності закон, що скасовує "карантинну" заборону на відлючення споживачів від мереж. Про це ]]>пише]]> ExPro Consulting, передає Час Пік.

До прийняття таких змін, на період дії карантину та 30 днів після нього заборонялося нарахування пені та штрафів за заборгованість за житлово-комунальні послуги та припинення надання таких послуг.

Це стало можливо після внесення змін до Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)".

Згідно правок в законі така заборона діятиме тільки в регіонах, де встановлено "червоний" рівень епідеміологічної небезпеки. Постачальники мають право відновити відключення через 30 днів після того, як регіон вийде з "червоної" зони карантину.

Таким чином, комунальні підприємства зможуть відключати боржників від газу, електроенергії та інших видів комунальних послуг.

Щоб відновити подачу комунальних послуг побутовим споживачам крім погашення заборгованості доведеться також оплатити послугу повторного підключення. Наприклад, залежно від технічних умов та регіону витрати побутових споживачів на відключення від електроенергії за борги та повторне погодження протоколу можуть становити від 600 до 2000 грн.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк