01.09.2021, 15:00

Ціни на газ в Європі досягли рекордної позначки і продовжують зростати

Иллюстративное фото / Открытый источник

Ціна на газ в Європі оновила черговий максимум. Вартість блакитного палива зростає на тлі проблем із заповненням європейських сховищ напередодні опалювального сезону.

Вартість жовтневого ф'ючерсу на хабі TTF у Нідерландах 31 серпня перевищила 611 доларів за тисячу кубометрів. Про це свідчать результати торгів на хабі TTF на біржі ICE Futures, передає Час Пік.

З 27 по 31 серпня ціна на газ в Європі збільшилася на 5%, або на 29,81 доларів/тис. куб. м, до 627,41 доларів/тис. куб. м. 

З жовтня починається новий газовий рік. До кінця вересня у "Газпрому" діє довгострокове бронювання транзитних потужностей газопроводу "Ямал-Європа". Російська компанія поки не бронювала потужності цієї магістралі на минулих річних та квартальних аукціонах.

Причиною зростання вартості блакитного палива експерти називають історично низький рівень заповнення підземних сховищ у Європі напередодні осінньо-зимового сезону. 

Раніше стало відомо, що з початку року ціна на газ в Європі збільшилася на 165%. Значна частина цього підвищення - це наслідки дій Кремля, який зміцнює позиції "Газпрому" на європейському ринку.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: