05.09.2021, 08:53

В Україні студентам підвищать стипендії: коли та на скільки зростуть виплати

В Украине студентам повысят стипендии

Українським студентам суттєво підвищать стипендії. На підвищені виплати можуть розраховувати учні закладів профтехосвіти, а також студенти закладів професійної та вищої освіти.

Таке рішення прийнято, виходячи з того, що останній раз розміри академічних стипендій підвищували у 2017 році. Про це на засіданні уряду повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, передає Час Пік.

1 вересня 2021 року Уряд прийняв постанову КМУ "Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 12 липня 2004 р. № 882 та від 28 грудня 2016 р. № 1047".

Її мета - із 1 січня 2022 року академічні та іменні стипендії здобувачів вищої, фахової передвищої освіти збільшити в понад 1,5 раза, професійної (професійно-технічної) освіти - у понад 2,5 раза.

Розмір мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії:

  • для учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти збільшується з 490 до 1250 гривень на місяць;
  • для студентів закладів фахової передвищої освіти, які здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень "молодший спеціаліст", освітньо-професійний ступінь "фаховий молодший бакалавр", освітній ступінь "бакалавр", крім тих, що навчаються за спеціальностями (спеціалізаціями), для яких встановлюються академічні стипендії в підвищеному розмірі, збільшується з 980 до 1510 гривень на місяць; для яких встановлюються академічні стипендії у підвищеному розмірі, збільшується з 1250 до 1930 гривень на місяць;
  • для студентів закладів вищої освіти, наукових установ, які здобувають освітній або освітньо-професійний ступінь "молодший бакалавр", освітні ступені "бакалавр", "спеціаліст" або "магістр", крім тих, що навчаються за спеціальностями (спеціалізаціями), для яких встановлюються академічні стипендії в підвищеному розмірі, збільшується з 1300 до 2000 гривень на місяць; для яких встановлюються академічні стипендії у підвищеному розмірі, збільшується з 1660 до 2550 гривень на місяць.

Також підвищено розміри академічної стипендії президента України, іменних та академічних стипендій, заснованих КМУ.

Стипендії зростуть з 1 січня 2022 року.

"Це важливий крок назустріч студентам, який повинен ще більше мотивувати їх вчитися та досягати науково-освітніх вершин", - зазначив міністр освіти та науки Сергій Шкарлет.

Також він повідомив, що збільшать і розміри стипендій президента України для переможців Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика та Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк