11.10.2021, 18:53

Паливний колапс: Вже скоро Україна може залишитися без дизпалива

Ольга Романец | Всі новини автора
топливо

Україна опинилася на порозі колапсу на паливному ринку. Вже з суботи, 16 жовтня, країна може залишитися без дизпалива.

Про це повідомляє Нафтогазова асоціація України, передає Час Пік.

"Щоб уникнути колапсу на паливному ринку і гострого дефіциту дизельного палива (ДП) для споживачів усіх категорій, Нафтогазова Асоціація України (НАУ) звернулася до прем'єр-міністра з проханням негайно виправити 2 критичні помилки, допущені при внесенні змін до техрегламенту для світлих нафтопродуктів", - йдеться в повідомленні.

Так, 23 вересня 2020 року Кабміном прийнято постанову № 967 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 1 серпня 2013 року № 927". Даною постановою були допущені дві критичні помилки, які можуть спровокувати колапс на паливному ринку і створити гострий дефіцит пального.

"Варто зазначити, що раніше НАУ неодноразово звертала увагу Міненерго на необхідність виправити дані технічні помилки", - зазначили у відомстві.

Оскільки в техрегламенті був видалений один з найважливіших показників дизельного палива, а саме, "гранична температура фільтрованості" для зимового і арктичного ДП, відсутність в техрегламенті цього показника унеможливить проведення оцінки відповідності такого палива вимогам техрегламенту та оформлення паспортів якості при випуску на ринок і введенні в обіг такого ДП.

Це означає, що з 16 жовтня 2021р імпортери та вітчизняні виробники не зможуть продавати зимове ДП, а продаж літнього ДП з 16 жовтня буде заборонено у зв'язку із закінченням літнього періоду (з 16 квітня по 15 жовтня).

Крім того, при внесенні некоректних змін в той же техрегламент була введена нова класифікація бензину без вмісту біоетанолу - Е0. При цьому, крім опису такого бензину, необхідно було також прописати порядок його маркування, чого не було зроблено. В результаті бензин Е0 як би існує (є його опис, вимоги до фізико-хімічних показників та ін.), а як він повинен бути маркований в паспортах якості, в техрегламенте не вказано.

Припинити постачання і продаж бензину без вмісту біоетанолу неможливо, так як це створить його гострий дефіцит для всіх споживачів.

Таким чином, чистий бензин продається з ризиками отримання величезних штрафів за формальні невідповідності в документах, що виникли у зв'язку з допущеною в Технічному регламенті помилкою.

"З метою недопущення гострого дефіциту ДП і бензину в країні, Нафтогазова Асоціація закликає прем'єр-міністра Дениса Шмигаля і Міністерство енергетики України до 15 жовтня 2021р прийняти постанову, яка виправить помилки в техрегламенті для нафтопродуктів", - додали в НАУ.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: