28.10.2021, 11:43

Тарифи на газ: Опубліковано свіжі цінники на "блакитне паливо" для населення на листопад

цена на газ

Газопостачальні компанії опублікували свіжі цінники на "блакитне паливо" для побутових споживачів. Вперше за півроку приватні постачальники знизили вартість газу в рамках "річного тарифу".

Річні базові ціни на газ майже не змінювалися 5 місяців поспіль. Підвищувати їх компанії не могли через умови фіксованих тарифних планів, а знижувати заважали рекордні ціни на газ на європейському ринку. Окремі постачальники газу вперше за цей період переглянули вартість "блакитного палива" для населення у бік зменшення. Про це повідомляє консультаційний центр для населення "ГазПравда", передає Час Пік.

Станом на ранок 27 жовтня свої листопадові цінники знизили відразу 7 газопостачальних компаній. У підсумку рейтинг найвигідніших пропозицій змінився й тепер стартує від 7,799 грн за кубометр.

Найнижчу ціну на газ пропонують компанії:

  • "Енерджі Трейд Груп" (ETG.UA) - 7,799 грн за куб,
  • Neogas - 7,80 грн за куб,
  • "Євода Трейд КП "Луцькводоканал" - 7,88 грн за куб,
  • "Черкасигаз Збут" - 7,89 грн за куб,
  • "Уманьгаз Збут" - 7,89 грн за куб.

Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" запропонувала традиційні 7,96 грн за кубометр. Таку ж ціну виставили "Газпостачсервіс" та "Тернопільоблгаз збут".

Решта компаній виставили цінники від 7,98 до 13,5 грн за кубометр. В цілому більшість компаній встановила ціни до 9 грн за кубометр.

Саму ціну на газ пропонують компанії:

  • Житомирська обласна енергопостачальна компанія - 13,5 грн за куб,
  • Херсонська обласна енергопостачальна компанія - 13,5 грн за куб.

Постачальник останньої надії

До останнього актуальною залишалася проблема зі споживачами, які з тієї чи іншої причини потрапили до постачальника останньої надії.

Постачальник газу останньої надії (ПОН) надає послуги населенню у разі, якщо вони залишилися без газопостачальника. Наприклад, внаслідок банкрутства, закінчення або анулювання ліцензії, невибранія компанії споживачем після розриву контракту з іншою установою. Функцію ПОН в Україні виконує ДК "Нафтогаз України".

До жовтня тариф для ПОН було встановлено на рівні 16,56 грн за кубометр – вдвічі більше середніх цін для населення по ринку.

Кабінет міністрів своєю постановою знизив тариф для українців, які користуються послугами постачальника останньої надії (ПОН), з 16,56 грн за кубометр до 7,96 грн.

Така ціна на газ діятиме лише до 30 листопада 2021 року. За цей період споживачі повинні вибрати будь-яку газопостачальну компанію та укласти нові договори.

Ціни на газ станом на 27 жовтня 2021 року

цена на газ

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк