15.11.2021, 09:09

Експерт розповів, як рахувати газ по-новому в кіловат-годинах

Ольга Романец | Всі новини автора
газ

З 1 травня 2022 року українцям доведеться рахувати спожитий природний газ не в кубометрах, а в кіловат-годинах. За цією системою вимірювання вираховується кількість тепла, яке виділяється під час повного згоряння певного обсягу природного газу.

Про це в інтерв'ю Фактам розповів перший заступник голови правління Асоціації постачальників енергоресурсів Євген Нацвін-Степанов, передає Час Пік.

Він пояснив формулу, за якою розраховуватиметься обсяг спожитої енергії. Виходячи з неї, обсяг спожитого палива в кубах множимо на середній показник по місяцю найвищої температури згоряння і множимо на ціну Постачальника.

"Наші обчислювальні прилади розраховані на кубометри. Перевести Україну на лічильники, які рахують газ в енергоєдницях, справа малореальна. Відповідно до Закону "Про забезпечення комерційного обліку природного газу", встановлення та підключення газових лічильників в Україні потрібно завершити 1 січня 2023 року. Йшлося про прилади, розраховані на кубометри. І ось, уявіть, що тепер всі проведені роботи доведеться почати знову-демонтувати лічильники старого зразка і встановити нові", - роз'яснив експерт.

Крім того, Нацвін-Степанов підкреслив, що для населення вигідніше облік газу в енергетичних одиницях. Це пов'язано з тим, що з введенням нових правил споживач буде платити тільки за ту кількість енергії, яку він отримує. Таким чином, ті, хто проживає в регіонах з блакитним паливом нижчої якості, будуть платити менше.

Читайте також: В Україні з'явиться нова монета: як вона виглядає (фото)

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: