12.12.2021, 18:51

Податкова перевірить доходи з 1995 року: що чекатиме на українців, коли "податкова амністія" закінчиться

Марина Началова | Всі новини автора

На українців очікує непряме оподаткування. Здійснювати великі покупки без декларування коштів так просто вже не вдасться.

Міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю "НВ Бізнес" розповів, що після завершення періоду податкової амністії перевірятимуться доходи громадян із 1995 року при придбанні дороговартісного майна.

За словами Марченка, концепція відповідного законопроекту практично готова.

"Всі повинні розуміти - за декларуванням повинні одразу слідувати непрямі методи оподаткування", - зазначив міністр.

Податкова амністія стартувала 1 вересня 2021 року і триватиме до 1 вересня 2022 року. В рамках цієї програми українці можуть задекларувати "тіньові" доходи, сплатити з них податок і тим самим легалізувати ці кошти. Питань до їхнього походження більше не виникне, і їх можна буде використовувати для покупки нерухомості, транспорту тощо.

Непряме оподаткування полягає в тому, що після того як період податкової амністії завершиться, при здійсненні великої покупки (нерухомості тощо) податкова служба в автоматичному режимі перевірятиме відомості про доходи особи та сплачені з них податки, починаючи з 1995 року, та зіставляти їх із сумою покупки.

"Якщо ця людина амністувала і задекларувала ще доходи, це підсумовується, і потім до такої людини або є питання, або їх немає. Я думаю, більшою частиною питань не буде", - зазначив Марченко.

Якщо податкова з'ясує, що людина приховала якісь доходи, несплачені податки будуть донараховані, але не на всю суму покупки, а на різницю між задекларованими доходами та вартістю покупки.

"Умовно кажучи, якщо існує факт купівлі великого об'єкта нерухомості, при цьому задекларованих доходів немає, і амністію людина не проходила, тобто вона не показала своїх реальних доходів, з яких чомусь не були сплачені податки... Наслідком цього буде те, що податкова має донарахувати суму несплачених податків", - пояснив Марченко.

Детально про податкову амністію, хто і що повинен задекларувати, читайте тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: