25.12.2021, 08:53

Залишитися без тепла на новорічні свята можуть жителі багатьох українських міст - Укртеплокомуненерго

отопительный сезон

До новорічних свят борги ТКЕ через дефіцит обсягів газу, визначених ГК "Нафтогаз Трейдинг", можуть перевищити 1 млрд гривень, в результаті чого жителі багатьох українських міст можуть залишитися без тепла на новорічні свята.

ГК "Нафтогаз Трейдинг" відмовляється коригувати в ході опалювального сезону обсяги природного газу для ТКЕ, які були визначені "Нафтогаз Трейдингом" в односторонньому порядку без консультацій та погодження з тепловиками. Про це ]]>повідомляє ]]>"Укртеплокомуненерго", передає Час Пік.

Зазначається, що збитки 15 підприємств теплокомуненерго в жовтні склали 817 млн грн, а в поточному грудні вже оголосили про збитки на загальну суму понад 72 млн грн 5 теплопостачальників.

Міжгалузева асоціація з розвитку систем теплопостачання "Укртеплокомуненерго" звернулася до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням зобов'язати "Нафтогаз Трейдинг" відкоригувати обсяги в угодах з теплопостачальниками за фіксованими цінами.

"В іншому випадку теплопостачаники будуть змушені перевести роботу обладнання котелень та мереж в режим «технологічної броні», щоб виключно зберегти внутрішньобудинкові системи в робочому стані. Це означає, що мешканці багатьох українських міст в умовах стрімкого похолодання можуть залишитись без тепла під час новорічно-різдвяних свят через відсутність природного газу за фіксованими цінами", - йдеться у ]]>зверненні ]]>Асоціації до прем'єр - міністра України.

Міністр енергетики Герман Галущенко прокоментував інформацію про можливе відключення тепла в Україні на новорічні свята через брак газу. Під час першого запуску нового гідроагрегату Ташлицької ГАЕС у Миколаївській області він заявив, що НАК "Нафтогаз" запевнив Міненерго, що всі контрактні обсяги будуть виконані постачальниками.

"Я про це (можливість відключення тепла - ред.) чув. Я попросив, щоб надали цифри. НАК "Нафтогаз" запевняє, що контракти укладені  з теплокомуненерго, і обсяги будуть доведені ті, які потрібно", - заявив Галущенко.

За даними порталу Energy Map, найбільш активно борги за тепло в період жовтень - грудень нарощували: Криворізька теплоцентраль (+23,9 млн грн) АТ "Сєвєродонецька ТЕЦ" (+18,5 млн грн), АТ "Сумське НВО" (+17,7 млн грн), "Николаевоблтеплоэнерго ОКП" (+11,2 млн грн).

долги за газ

У НАК "Нафтогаз України" зазначили, що тепловиробникам необхідно оперативно, до 27 грудня поточного року, укласти угоди для погашення заборгованості з різниці у тарифах.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк