05.01.2022, 10:59

Змінилися тарифи на воду: скільки платитимемо з 1 січня

Изменились тарифы на воду

В Україні вже з 1 січня 2022 року споживачам доведеться більше платити за воду. Тарифи скориговано для 45 підприємств, що здійснюють водопостачання та водовідведення.

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг встановила нові тарифи на воду з 1 січня 2022 року. Відповідне рішення НКРЕКП прийняла на засіданні 22 грудня 2021 року. Про це ]]>повідомляється ]]>на сайті НКРЕКП, передає Час Пік.

Перегляд тарифів Комісією обумовлений:

  • збільшенням витрат на електроенергію;
  • збільшенням витрат на теплоенергію;
  • збільшенням витрат на природний газ, які забезпечують технологічний процес та підтримання робочого стану основних засобів для виконання безперебійної роботи водопровідної та каналізаційної систем.
  • збільшенням витрат на податки і збори у зв’язку з підписанням Президентом 20.12.2021 Закону України "Про внесення змін до податкового кодексу України  та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень".

Нагадаємо, тарифи для всіх водоканалів, а також для інших підприємств, що займаються водопостачанням та водовідведенням, встановлює Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Окремо встановлюються тарифи на водопостачання, і окремо — на водовідведення, причому вони різні для різних водоканалів.

Окрім того, є дві групи тарифів: на власне централізоване постачання холодної води і водовідведення (для мешканців приватного сектора і колективних споживачів, які не є суб'єктами господарювання у сфері водопостачання), та на централізоване постачання холодної води і водовідведення з використанням внутрішньобудинкових систем, для багатоповерхових будинків (суб'єктам господарювання, які є виконавцями цих послуг).

В одному місті може бути кілька різних тарифів на воду - в залежності від постачальника. У кожного підприємства своя структура витрат, вона залежить від кількості споживачів, від наявності кредитів, від стану мереж.

У документі, опублікованому НКРЕКП, можна ознайомитися з повним переліком підприємств та ]]>новими тарифами]]>.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк