08.01.2022, 13:37

В Україні можуть відключити опалення житлових будинків: ТКЕ знижують температуру через дефіцит дешевого газу

Иллюстративное фото / Открытый источник

Прорахунки ГК "Нафтогаз Трейдинг" у визначенні лімітів газу для населення та бюджетних установ призведуть до перебоїв в теплопостачанні в розпал опалювального сезону.

Згідно з консолідованими даними МА "Укртеплокомуненерго", українським містам в жовтні та грудні не вистачило для потреб теплопостачання населення та бюджетних установ майже 40 млн м³ газу за фіксованими цінами, гарантованими державою. Про це ]]>повідомляється ]]>на сайті Міжгалузевої асоціації "Укртеплокомуненерго", передає Час Пік.

"Якщо підприємству ТКЕ не вистачило газу за прогнозом газопостачальника, то замість гарантованої державою ціни 7 420 грн за 1 тис. м³ для населення і 16 390 грн. для бюджетних установ, він сплатить за помилку газопостачальника ринкову ціну - у жовтні вона була 24 933 грн за 1 тис. м³, а в грудні - 29 106 грн за 1 тис. м³. Січнева ринкова ціна на газ становить 38 198 грн за 1 тис. м³", - йдеться у заяві.

За результатами грудня 2021 року більше 10 підприємств теплопостачання, членів Міжгалузевої асоціації "Укртеплокомуненерго", повідомили про нестачу газу за фіксованими цінами для побутових споживачів та бюджетних установ у своїх містах, серед них:

  • ОКП "Донецьктеплокомуненерго",
  • Новоград-Волинський,
  • Рівне,
  • Чернівці,
  • Полтава,
  • Чорноморськ,
  • Старокостянтинів,
  • Коростень,
  • Нововолинськ,
  • Стрий.

У жовтні 2021 року більше блакитного палива також знадобилося ТКЕ Харкова, Чугуєва, Маріуполя, Кременчука, Миргорода, Вінниці, Подільська та Хмельницького.

"Це глибока криза теплопостачання, яка виникла внаслідок соціальної безвідповідальності газопостачальника. Його свідома, як ми вважаємо, легковажність призводить посеред опалювального сезону до критичних наслідків не лише для галузі теплопостачання, але й кінцевого споживача. За таких маніпуляцій з обсягами і цінами від газопостачальника економіка ТКЕ стає непередбачуваною, власне, як і соціально-економічна політика регіонального розвитку.

Щоб не перевищувати визначені угодами з ГК «Нафтогаз Трейдинг» умовні обсяги газу, підприємства ТКЕ вимушені переводити роботу обладнання на знижені температурні графіки. Наступний крок — робота у т.з. режимі технологічної броні, щоб зберегти внутрішньобудинкові мережі. Це призведе до зростання соціальної напруги через неякісне теплопостачання. Якщо називати речі своїми іменами, йдеться про недбальство газопостачальника, за яке кінцевий споживач заплатить комфортом, а держава — зруйнованою системою теплопостачання", - зазначив віце-президент "Укртеплокомуненерго" Сергій Дунайло.

Довідка: Міжгалузева асоціація з розвитку систем теплопостачання "Укртеплокомуненерго" є добровільним міжгалузевим об’єднанням самостійних юридичних осіб: теплогенеруючих, теплотранспортуючих та теплосервісних організацій, виробничих підприємств, науково-дослідних, проектних, ремонтобудівельних та інших підприємств та організацій різних форм власності, які об’єдналися з метою координації їх діяльності для вирішення питань енергозабезпечення населених пунктів України. Асоціація створена у 1990 році.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк