26.01.2022, 10:57

Платіжки з "сюрпризом": У квитанціях за "комуналку" з'явилася нова абонплата

абонплата

Українців, які вже звикли до абонплати за газ, у 2022 році чекає новий сюрприз - абонплата за тепло та гарячу воду. Тепер разом з рахунками за опалення та гарячу воду в квитанції з'явиться ще один рядок – абонплата. Її доведеться платити, навіть якщо ви не користуєтеся гарячою водою.

З 2022 року в платіжках українців з'явився ще один комунальний тариф - абонплата за опалення. Її платитимуть всі, у кого є централізоване опалення та гаряче водопостачання. Введення такої абонплати передбачено законами України "Про житлово-комунальні послуги" та "Про комерційний облік комунальних послуг", повідомляє Час Пік.

Згідно зі ]]>змінами ]]>у Законі України №1060, починаючи з січня 2022 року, постачальники газу зазначатимуть щомісячну абонплату за теплоенергію та гарячу воду в платіжках окремими рядками.

Раніше такий платіж було передбачено лише у Києві, проте з 1 грудня 2021 року його стали вводити й в інших містах. Більшість великих міст, де є централізоване опалення та гаряче водопостачання, найближчим часом введуть таку абонплату.

При цьому платити щомісяця за гарячу воду та опалення доведеться весь рік, а не тільки коли ви користуєтеся послугою. До абонентів застосовується принцип - плати, навіть якщо послугою ти не користуєшся. Тобто, якщо ви перекрили кран з гарячою водою, то платити абонплату все одно доведеться.

Абонплата не нараховуватиметься тільки тим споживачам, у яких не буде цієї послуги у всьому будинку. Відмовитися в індивідуальному порядку не вийде.

Глава Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко повідомив, що є граничний розмір абонентської плати. Однак, суми будуть постійно зростати на тлі підвищення прожиткового мінімуму.

Розміри абонлати за опалення та гарячу воду в розрахунку на одного абонента з'явилися на сайтах місцевих підприємств ТКЕ, які здійснюють обслуговування жителів. Зазначається, що розмір абонплати не залежить від обсягу спожитих комунальних послуг.

Цей комунальний тариф буде виставлятися та оплачуватися щомісяця.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк