27.01.2022, 07:31

Скасування штрафів для ФОПів за невстановлення РРО: офіційний коментар

РРО

До Верховної Ради України буде внесено законопроєкт про мораторій до кінця 2022 року на штрафи за невстановлення реєстратора розрахункових операцій, за умови, що надалі РРО буде встановлено.

Законопроєкт про тимчасове скасування штрафів за відсутність касових апаратів буде подано до Верховної Ради. Про це заявив спікер ВР Руслан Стафанчук. Він сподівається на підтримку цього законопроєкту сесійною залою, повідомляє Час Пік з посиланням на українські ЗМІ.

"Пропозиція, яка прозвучала від голови Комітету Данила Гетманцева, сьогодні до кінця дня буде поданий відповідний законопроєкт за яким до кінця цього року не платитимуть штрафи особи, які не встановили РРО, за умови, що вони встановлять", - сказав Стефанчук 26 січня після наради з лідерами фракцій. 

Голова комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев уточнив, що насправді штрафи не скасують повністю, а зменшать в 10 разів для тих, хто встановить касовий апарат. Хто не буде його мати - "заплатить по повній". Він зазначив, що РРО всі встановити зобов'язані й ніяких відстрочок системи не буде.

"Шановні друзі - підприємці сфери торгівлі, 25 січня минуло. Як і передбачалось, дива не відбулося. Систему РРО ніхто не скасував і не скасує попри мантри покидьків і шахраїв.

У тих декількох тисяч ФОПів, які ще не встановили РРО є небагато часу - до лютого аби встановити РРО та як і інші сумлінні колеги - ФОПи фактично будуть звільнені від штрафів на 2022 рік.

Хто не встигне - вибачте, - це буде ваша відповідальність", - написав Гетманцев в Telegram.

Нагадаємо, з 1 січня 2022 року платники єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки, зобов'язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій. За порушення використання касових апаратів передбачається штраф у розмірі 100% вартості проданих з порушенням товарів, за наступні - 150% вартості товару.

Підприємці 25 січня оголосили безстрокову акцію протесту. Під Верховною Радою зібралося кілька тисяч людей, які протестують проти закону про обов'язкове встановлення касових апаратів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк