10.05.2022, 21:04

Україна змушена припинити транзит газу до Європи через ГВС "Сохранівка" на Луганщині

Марина Началова | Всі новини автора

Дії окупантів унеможливили подальше транспортування газу через ГВС «Сохранівка» та прикордонну компресорну станцію (КС) «Новопсков», що знаходяться на тимчасово окупованій території Луганської області.

Про це заявила прес-служба Оператора ГТС України, передає Час Пік.

Як зазначається, наразі ОГТСУ не може здійснювати оперативно-технологічний контроль за КС «Новопсков» та іншими активами, розташованими на контрольованих РФ територіях.

Більше того, втручання окупаційних сил у технологічні процеси, зміни режимів роботи об’єктів ГТС, включно з несанкціонованими відборами газу з транзитного потоку, поставили під загрозу стабільність та безпеку роботи всієї української газотранспортної системи.

Відтак з 07:00 11 травня 2022 року приймання газу до ГТС України у фізичній точці з’єднання «Сохранівка» здійснюватися не буде, заявили у Товаристві. Для виконання транзитних зобов’язань перед європейськими партнерами у повному обсязі та згідно з умовами договору можливий тимчасовий перенос недоступних потужностей із фізичної точки з’єднання «Сохранівка» на фізичну точку з’єднання «Суджа», яка знаходиться на контрольованій Україною території.

Сьогодні повідомлялося, що російські окупанти залишили Сєвєродонецьк без газу.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк