03.06.2022, 09:00

РФ вивезла до Сирії близько 100 тисяч тонн вкраденого в Україні зерна

MATROS POZYNICH

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну Міністерство аграрної політики та продовольства зафіксувало крадіжку росіянами 500 тисяч тонн пшениці. Поки РФ безконтрольно вивозить зерно з окупованих територій, російські військові кораблі блокують українські порти.

Як повідомило посольство України в Бейруті в ]]>коментарі ]]>Reuters, лише в одну Сирію за останні три місяці РФ вивезла вже близько 100 тисяч тонн пшениці, яка була викрадена з території України та вивезена до Криму. З міжнародними цінами на пшеницю понад 400 доларів за тонну такий обсяг коштував би понад 40 мільйонів доларів.

За інформацією посольства, один вантаж був на судні "Матрос Позініч", яке ходить під прапором РФ.

За даними фінансової фірми Refinitiv, судно завантажувалося зерном в окупованому Севастополі. "Матрос Позинич" мав зазначену дату відправлення 19 травня, а місце розвантаження – Сирія. Супутникові знімки від 29 травня показали, що судно пришвартувалося у Латакії – головному порту Сирії.

Міністерство аграрної політики та продовольства звітувало, факти крадіжки зерна вже зафіксовані у всіх тимчасово окупованих областях – Херсонській, Запорізькій, Луганській, Донецькій та Харківській.

Міністерство закордонних справ України попередило країни-споживачі, що партії зерна, які продає РФ, можуть містити вкрадене з тимчасово окупованих територій України зерно, одержане внаслідок мародерства.

За словами заступника директора ProAgro Group Марії Колесник, основним покупцем зерна, яке окупанти крадуть в Україні, є напівлегальні країни. За її словами, такі країни можуть виступати як кінцевий споживач такої продукції, так і розподільний хаб для подальшого відбілювання та перепродажу українського зерна.

"Оскільки такі країни зазвичай перебувають під керівництвом одіозних лідерів або нелегітимних урядів, то будь-які перемовини України з ними безпосередньо не дадуть жодного результату", – зазначила Марія Колесник.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк