07.06.2022, 11:35

Україна відмовила гендиректору МАГАТЕ у візиті на окуповану росіянами ЗАЕС до її звільнення - "Енергоатом"

ЗАЭС

Повідомлення від гендиректора МАГАТЕ про підготовку експертної місії на Запорізьку АЕС ми розглядаємо як чергову спробу будь-яким шляхом потрапити на ЗАЕС, щоб легітимізувати там перебування окупантів та, по суті, схвалити всі їхні дії.

Про це ]]>йдеться ]]>у повідомленні НАЕК "Енергоатом" 7 червня, повідомляє Час Пік.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі заявив, що вони готують експертну місію на Запорізьку АЕС, оскільки найбільша атомна електростанція Європи припинила онлайнову передачу даних у МАГАТЕ про стан справ із ядерними матеріалами. Він написав у Twitter, що "Україна запрошувала нас, ми туди поїдемо".

"Насправді "втрата зв’язку" ЗАЕС із МАГАТЕ спричинена діями російських окупантів, які відключили в Енергодарі український оператор Водафон. А з Водафоном у МАГАТЕ контракт на передачу даних. Всі точки збору цих даних і сервери, які перебували під контролем Агентства, – закриті й опечатані. Інформація накопичується на сервері та буде передана, коли Водафон буде увімкнуто.

Дуже схоже на те, що саме російська сторона за попередньою згодою з МАГАТЕ подбала про те, щоб Агентство "втратило контроль", не маючи доступу до зазначеної інформації, а отже гендиректор МАГАТЕ мав би привід приїхати на станцію.

Українська сторона не запрошувала Гроссі відвідати ЗАЕС і раніше вже відмовляла йому у такому візиті, наголосивши, що візит на станцію стане можливим лише тоді, коли нашій країні повернуть контроль над нею",
- йдеться у повідомленні "Енергоатому".

Про ситуацію на Запорізькій АЕС, тиск окупантів та ризики для всього світу внаслідок прольоту крилатих ракет над українськими атомними станціями розповів в ефірі "5 каналу" президент ДП "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк