23.07.2022, 09:35

Новий офіційний курс долара та нові обмеження на оплату картками та зняття готівки: зміни від НБУ

изменения от НБУ

Національний банк України скорегував офіційний курс гривні до долара США та посилив валютні обмеження.

Нововведення набули чинності 21 липня. Про це ]]>повідомляє ]]>прес-служба регулятора, передає Час Пік.

Національний банк України з 9:00 21 липня 2022 року скорегував офіційний курс гривні до долара США на 25% до 36,5686 грн/дол. Нагадаємо, на початку війни НБУ зафіксував курс гривні на рівні 29,25 грн. за 1 дол. США.

"За умов високої невизначеності, зумовленої війною, фіксований офіційний курс до долара США є основним якорем стабілізації очікувань та ключовим засобом виконання пріоритетних цілей НБУ. Вони полягають у забезпеченні цінової та фінансової стабільності, що є важливою передумовою відновлення економіки", - заявляють у НБУ.

НБУ з 21 липня дозволив банкам продавати безготівкову валюту громадянам із подальшим розміщенням на депозит строком від трьох календарних місяців без права дострокового розірвання в межах щомісячного ліміту 50 тис. грн (в еквіваленті).

Щоб зменшити витрати з резервів, НБУ посилив обмеження для фізичних осіб щодо розрахунків та переказів валюти за кордоном. З 21 липня:

  • громадяни як і раніше матимуть змогу знімати з гривневих платіжних карток за кордоном 50 тис. грн (в еквіваленті) на місяць. Водночас ліміт на зняття готівкової валюти з гривневих платіжних карток за кордоном змінено зі щомісячного на щотижневий: 12,5 тис. грн (в еквіваленті) на сім календарних днів;
  • зменшено щомісячний ліміт на P2P перекази громадян за кордон із гривневих платіжних карток українських банків зі 100 тис. грн (в еквіваленті) до 30 тис. грн (в еквіваленті);
  • установлено щомісячний ліміт на розрахунки за кордоном із використанням гривневих платіжних карток у розмірі 100 тис. грн (в еквіваленті) з усіх рахунків клієнта в банку, відкритих у національній валюті.

Нові обмеження Національного банку найбільше торкнуться українців, які через війну тимчасово переїхали за кордон.

"Всі введені з початку війни обмеження є тимчасовими заходами", - наголосив глава НБУ Кирило Шевченко.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк